Amerika zas brojí proti hip hopu. Žádné štětky!

Tomáš Rákos
27. 4. 2007 10:00
Konec nekorektním textům? Ulice je proti
Foto: Reuters

Los Angeles - Snahy o usměrnění žánru vzešlého z ulic newyorského Bronxu patří k hiphopové kultuře stejně jako ona sprostá slova, která by skalní kritici rádi nikdy neslyšeli.   Tím spíš teď překvapil majitel legendárního amerického vydavatelství Def Jam Records a průkopník hiphopového průmyslu Russell Simmons.

Hudebního magnáta už prý štve znuděná vulgarita a po rapové scéně požaduje nový přístup. "Slova bitch a ho (zkratka pro whore - pozn. red.)  představují urážlivý přístup k ženám, který zažily ve Spojených státech zejména Afroameričanky," prohlásil Simmons, jenž pomohl proslavit takové hvězdy, jako jsou Public Enemy, Run-DMC, LL Cool J nebo Beastie Boys.

"Slovo nigger je rasistický výraz, který uráží bolestivou historii rasového útlaku a různých forem rasismu proti Afroameričanům a ostatním lidem s barvou kůže," stojí v prohlášení Hip-Hop Summit Action Network.  Simmonsova organizace vybídla hudební průmysl, aby trojlístek vulgarismů vymazal, nebo aspoň vypípal, což je praxe v amerických rádiích běžná.

Hiphopový guru tak nepřímo požádal o kontrolu všech alb a nečekaně se postavil po bok sílícího proudu osobností, které volají po omezení vulgarit nejen v hip hopu.  Ještě před necelými dvěma týdny přitom tvrdil opak to když se rozpoutala nová vlna v reakci na rasové urážky moderátora Dona Imuse, kterého následně společnosti CBS a NBC propustily.
"Hip hop může některým uším znít nepohodlně, ale naší prací není utišit nebo cenzurovat umělecké interpretace," řekl tehdy Simmons. Teď hlásá opak.

Foto: IMDb

Hlasatel se provinil tím, že na adresu hráček basketbalového týmu Rugers university použil černošský slangový výraz "nappy-headed hos" - což v překladu znamená "kudrnaté štětky".  Podle hudebního kritika listu The New York Times Kelefa Sanneha právě Imusův případ vedl mnohé k názoru, že za časté užívání sprostých slov může hip hop.

"Antihiphopová horečka je během posledních několika týdnů mimořádná a poněkud bezpředmětná," okomentoval tažení proti vulgarismu v článku s titulkem Neobviňujte hip hop. "Je zvláštní, že se debata netýká žádného konkrétního umělce. Možná proto, že hip hop teď zní víc uhlazeně než před lety."

"Média a kritici nikdy nemluví o konkrétní skladbě nebo desce. Pro ně je to vždycky hip hop jako celek," souhlasí Dave Marsh, autor několika knih a editor internetového magazínu Rock and Roll Confidential.

Slovník rapperů, jejichž práce patří k nejprodávanějším, vadí už dlouho i černošským vůdcům Alu Sharptonovi nebo Jesse Jacksonovi. Slavná moderátorka Oprah Winfreyová dokonce v uplynulých dnech odvysílala dva díly své známé show pod názvem Co je špatné s hip-hopem - začalo to slovy ho a bitch a jak to napravit.

Russel Simmons ovšem zůstal ve své snaze samocen. Nikdo z ostatních vydavatelství zatím hiphopového pionýra nepodpořil. Vydavatel naopak podráždil umělce.

"Pokud chcete napravit Ameriku, začněte u George Bushe a pak jděte dál směrem dolů. Ne naopak, nemůžete začít s hip-hopem," vzkázal kritikům rapper T. I. Souhlasí s ním i Fat Joe: "Každý, kdo mluví o hip hopu, jen čeká na okamžik, aby mohl říct  Do prdele s ním.  Nevidím spojitost mezi šedesátiletým frajerem Imusem a hip hopem. Všechno, co potřebujeme, je svoboda slova."

"Je důležité znovu zdůraznit, že nechceme cenzuru," ujišťuje nyní Simmons, "Tohle je jen první krok  vtom, aby hudební průmysl aby přijal sociální odpovědnost."

 

Právě se děje

Další zprávy