Trosečník hodlá rozpoutat bitvu ras

Irena Hejdová a AP
25. 8. 2006 13:50
New York - Svět reality show znovu vyvolává vášně. V nové řadě Trosečníka budou soutěžící rozděleni podle etnického původu.

Chystané pokračování je už třinácté v pořadí a americká stanice CBS ho má začít vysílat 14. září. Natáčelo se na Cookových ostrovech v jižním Pacifiku. Soutěžící budou bojovat o výhru v hodnotě milion dolarů.

Účastníci rozdělení do skupin tu jako obvykle každý týden podstupují náročné fyzické úkoly a následně volí nejslabšího člena, který je odeslán domů. V minulé sezoně byli rozděleni do týmů starších mužů, mladších mužů, starších žen a mladších žen. I dělení podle pohlaví či věku vyvolalo diskuse - ale určitě nebylo tak ožehavé jako to, které se chystá teď.

Logo reality show Trosečník.
Logo reality show Trosečník. | Foto: www.realitytvplanet.com

Účastníci nové řady budou totiž "segregováni" na základě etnické příslušnosti. "Budou rozděleni do čtyř kmenů - afroamerického, asijského, hispánského a bělošského," prohlásili zástupci televize ve středu. A okamžitě vyvolali vlnu nesouhlasu.

Nic nepomohlo vyjádření producentů, podle nichž tím televize vlastně reaguje na kritiku, že mezi účastníky Trosečníka byla doposud naprostá převaha bělochů.

Jak se snažil vysvětlit výkonný producent Mark Burnett deníku Variety: záměrem bylo ukázat, že rasa nemusí být v každodenním životě problém. "Možná tohle tabu díky pořadu zmizí," dodal.

Proti plánu se hned vzbouřila americká sdružení za práva minorit. Skupina Hispánci v Americe se vyjádřila, že nová série "nebude reality TV, ale rasistická televize." Její zakladatel Fernando Mateo nazval nové schéma urážlivým a levným trikem, který slouží ke zvýšení sledovanosti.

"Účastníci tím navíc budou postaveni před skličující a nespravedlivou výzvu reprezentovat lidskou rasu," řekl. "Co to pak bude znamenat pro daný tým, když prohraje bitvu s jinými rasami?"

"Vždycky jsme měli málo zástupců minoritních etnik. Tak jsme si řekli, že tuto kritiku kreativně přetavíme," oponoval moderátor Trosečníka Jeff Probst v ranní show CBS s tím, že chystané změny soutěž pasují na "sociální experiment".

Foto: TV Prima

"Hned od prvního okamžiku jsem si říkal, že to je senzace," míní Probst. "Ano, je to riskantní, protože se tím chopíme tématu, které je žhavým bramborem. Ale dějiny segregace nelze ignorovat - jsou součástí naší historie."

I zástupci kosmopolitního města New York, kde CBS sídlí, televizi vyzvali, aby své rozhodnutí ještě zvážila. "Ta myšlenka bitvy ras je naprosto absurdní," řekl radní John Liu. "Jak může být někdo v honbě za sledovaností tak zoufalý?"

John Liu je asijského původu a už rozjel kampaň, aby CBS show stáhla. Podle něj může rozpoutat rasové nepokoje a podporovat negativní stereotypy.

CBS ale svůj záměr hájí s tím, že je jen pokračováním tradice jejich reality show, která prý "spočívá v uvádění nových a tvořivých přístupů, jež reflektují kulturní a sociální rozdíly".

Foto: TV Prima

"CBS si je plně vědoma kontroverzní povahy formátu, ale producenti mají naši plnou důvěru. Trosečník je program, který má ke kontroverzi sklony a svým kritikům vždycky odpověděl přímo z obrazovky," uvedla televize v oficiálním prohlášení.

Trosečník se poprvé vysílal před šesti lety, ve formátu reality show jde o jeden z nejúspěšnějších pořadů. Od září se poprvé objeví v Česku na Primě. Její mluvčí Jana Malíková ale zatím nechce prozradit, na základě jakých kritérií budou rozděleni čeští účastníci.

"Těch možností je hrozně moc. Když jde o první sérii, může to být podle úplně jednoduchého klíče," řekla s tím, že o rozdělení - pravděpodobně jen do dvou skupin - divákům dost napoví i vzhled soutěžících.

 

Právě se děje

Další zprávy