Zneklidňující sen o dokonalosti

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 3. 2006 16:00
Festival - Všichni chtějí americký pas, Amerika je pořád zemí příležitostí, říká jedna z hrdinek dokumentu Zmražení andělé. Festival Jeden svět pokračuje.

Víkendový program přehlídky nabídl hned několik pohledů na současnou Ameriku. Na její politiky, její média i na obyčejné Američany.

V rámci sobotního oscarového maratonu byl promítnut dokument Kdo s koho (Street Fight, USA 2005) o volebním souboji dvou černošských kandidátů na post starosty města Newark.

Zmražení andělé
Zmražení andělé | Foto: Jeden svět

V tragikomickém souboji došlo i na osočování, který z kandidátů je více černý a který z nich navštěvuje podniky pochybné pověsti. Vyhrál reprezentant starých zahnívajících pořádků, zatímco očividně lepší kandidát doplatil na konzervativismus občanů.

V dokumentu Šílený žhavý tanec (Mad Hot Ballroom, USA 2005) soutěžily malé děti o vítězství ve školním přeboru ve společenských tancích. Snímek plný upřímných výpovědí dětí ze sociálně slabších rodin je nevyděračsky dojemným svědectvím o dospívání, ale i zneklidňující zprávou o tom, jak je v Americe lidem už od dětství implantována touha po úspěchu a dokonalosti.

Kdo s koho
Kdo s koho | Foto: Jeden svět

Zmražení andělé  (Frozen Angels, Německo 2005) vyprávějí o touze Američanů po dokonalých dětech; o dárkyních vajíček i náhradních matkách, o nenaplněných snech a o čím dál aktuálnějším nebezpečí genetické manipulace s embryi.

O manipulaci pojednává i Obraz nepřítele (Enemy Image, Francie 2005) - vypráví o tom, jak se liší mediální obraz války v amerických médiích od reality.

Obraz nepřítele
Obraz nepřítele | Foto: Jeden svět

Výše zmíněné filmy spojuje již zmíněná americká touha po úspěchu a vítězství. Alespoň podle těch snímků se zdá, jako by Američany provázela  celý život. Už brzy se možná začnou rodit s nejrůznějšími genetickými úpravami (nejžádanější jsou podle Zmražených andělů geny modrookých blonďáků) a i vírou ve vlastní nadřazenost světu (Obraz nepřítele).

Vychováváni budou "anticoubertinovsky" k tomu, že je důležité jen vyhrát - jak dokumentují scény z vynikajícího dokumentu Šílený žhavý tanec, kde se děti rozpláčou a zhroutí poté, co se dozvědí, že ve školní soutěži skončily "jen" druhé.

Šílený žhavý tanec
Šílený žhavý tanec | Foto: Jeden svět

Ale dál žijí jen pro vítězství, ke kterému napínají všechny síly (Kdo s koho), uklidňováni politiky a spřízněnými médii (opět Obraz nepřítele).

Je pak symbolické vidět film, jako je krátkometrážní Mládí v temnotách (Dimmer, USA 2004). Vypráví o partě slepých teenagerů z Buffala i o tom, že Amerika slabost ani handicap neuznává.

 

Právě se děje

Další zprávy