Zemřela herečka Richardsonová, žena Liama Neesona

Kultura Kultura, Red Kul
19. 3. 2009 12:15
Smrtelně se zranila při lekci v lyžování

Los Angeles - Pětačtyřicetiletá britská herečka Natasha Richardsonová, manželka Liama Neesona, zemřela ve středu v newyorské nemocnici na následky zranění ze sjezdovky.

Za irského herce se provdala v roce 1994 poté, co spolu hráli ve filmu Nell. I její rodina je spjata s filmem a divadlem.

Natasha Richardsonová je dcerou herečky Vanessy Redgraveové a zesnulého režiséra Tonyho Richardsona. Na hereckou dráhu se vydala i její sestra Joely Richardsonová; diváci v Česku ji mohou znát jako manželku Seana McNamary ze seriálu Plastická chirurgie.

S Jennifer Lopezovou ve filmu z roku 2002 Krásná pokojská.
S Jennifer Lopezovou ve filmu z roku 2002 Krásná pokojská. | Foto: Reuters

K nejúspěšnějším filmům Natashy patří Past na rodiče či Příběh služebnice z roku 1990, adaptace slavného románu Margaret Attwoodové. Proslavila se už rolí spisovatelky Mary Shelleyové v dramatu Kena Russella Gothic.

Film z roku 1986 vizuálně podmanivým způsobem zpodobnil setkání tehdy ještě Mary Wollstonecraftové, jejího budoucího manžela Percyho Bysshe Shelleyho, George Byrona a lékaře Johna Polidoriho na březích Ženevského jezera v roce 1816, ze kterého vzešla dvě základní díla literárního hororu: Polidoriho Vampýr a Shelleyové Frankenstein.

V romantické komedie Krásná pokojská z roku 2002 hrála bohatou megeru, od které si chudá, ale hrdá a manažersky zdatná Jenifer Lopezová "půjčí" šaty.

Zejména ve své rodné zemi však byla hlavně ceněnou divadelní herečkou shakespearovských rolí, hrála Ofélii v Hamletovi i Helenu ve Snu noci svatojánské. Už v roce 1986 získala ocenění London Drama Critics' pro nejlepšího nováčka - za roli v Čechovově Rackovi, kde se objevila jako Nina po boku své matky.

Natasha Richardsonová se svou matkou Vanessou Redgrave na galavečeru v New Yorku v roce 2007.
Natasha Richardsonová se svou matkou Vanessou Redgrave na galavečeru v New Yorku v roce 2007. | Foto: Reuters

Ceněna byla i na jevišti za mořem, na Broadwayi. V roce 1998 vyhrála cenu Tony za roli Sally Bowlesové v inscenaci Kabaretu, kterou produkoval filmový režisér Sam Mendes.

Letos v lednu se znovu sešla na jevišti s matkou: ztvárnily role dcery a matky v benefiční koncertní verzi muzikálu Stephena Sondheima a Hugha Wheelera A Little Night Music v Nokia Theatre Times Square v New Yorku.

Richardsonová se zranila při pondělní soukromé lekci lyžování ve středisku Mont Tremblant, asi 120 kilometrů severně od Montrealu.

Na svahu pro začátečníky upadla a uhodila se. Bezprostředně po pádu se zdála být v pořádku a neměla viditelné poranění, její instruktor přesto přivolal hlídku, aby ji svezla na úpatí kopce.

Asi o hodinu později si prý začala stěžovat na prudké bolesti hlavy a z místního zdravotnického zařízení byla odeslána do nemocnice v Montrealu. Tamní lékaři u ní diagnostikovali vážné poškození mozku. V úterý odpoledne byla herečka v doprovodu manžela letecky přepravena do New Yorku a přijata do nemocnice Lenox Hill.

To už byl její stav kritický, údajně ji udržovaly při životě jen přístroje. U jejího lůžka se v posledních hodinách shromáždili všichni nejbližší rodinní příslušníci.

"Liam Neeson, jeho synové a celá široká rodina jsou v šoku a zcela zničeni tragickou smrtí jejich milované Natashy. Děkují za podporu, kterou jim veřejnost poskytovala, a žádají o soukromí v tomto těžkém čase," požádal média Alan Nierob, mluvčí Neesona.

 

Právě se děje

Další zprávy