Zemřel Peter Graves, šéf agentů z Mission: Impossible

Kultura Kultura
15. 3. 2010 12:00
Herec by za pár dní oslavil 84. narozeniny

Los Angeles - Americký televizní a filmový herec Peter Graves, který se proslavil rolí šéfa speciálních agentů v seriálu Mission: Impossible, zemřel u svého domu v Los Angeles na srdeční infarkt. Blížící se 84. narozeniny tak již neoslaví.

Herec upadl na zem před vchodové dveře, když se s rodinou vracel z nedělního brunche. Jedna z dcer se ho podle agenturních zpráv neúspěšně snažila resuscitovat.

Graves začínal v exploatačních snímcích a v televizních pořadech pro děti. Největší popularitu (nejen na obrazovce) mu doma v USA přinesla role šéfa agentů Jima Phelpse v seriálu Mission: Impossible - za ni v roce 1971 získal Zlatý Glóbus. Za stejnou roli byl několikrát nominován i na další ceny včetně Emmy.

Foto: Reuters

Seriál se dočkal 168 dílů. Natáčel se v letech 1967-1973 v televizi CBS, později byl i s Gravesem obnoven v letech 1988-1990 na ABC.

Graves se během téměř šedesátileté kariéry podílel na víc než 130 titulech, z toho na pěti desítkách filmů. Známá je jeho figura kapitána Clarence Oveura ve dvou dílech komedie Připoutejte se, prosím (1980, 1982), kde se objevil po boku Leslieho Nielsena.

Filmaři ho přitom museli dlouho přemlouvat, že jeho suchý humor a "reaganovský" herecký typ jsou pro parodii na katastrofické filmy ideální. Tesaná důvěryhodná tvář mu posléze přinesla i hodně nabídek do reklam a díky svému vzhledu byl také vyzýván, aby se dal do politiky.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Do jeho filmografie patří i tituly The Long Gray Line Johna Forda, The Night of the Hunter, The Court-Martial of Billy Mitchell, Texas Across the River nebo The Ballad of Josie. Nejvíc filmů natočil už v 50. letech; mezi nejznámější role z této doby patří postava nacistického špióna ve vězeňském válečném filmu Billyho Wildera Stalag z roku 1953.

V posledních letech uváděl pořad Discover: The World of Science a na kanálu A&E historický cyklus Biography - ten mu také nakonec vynesl na přelomu milénia ceny Emmy. Naposledy si Peter Graves zahrál v seriálu Dr. House.

Graves, vlastním jménem Aurness, se narodil v roce 1926 v Minneapolisu v Minesotě. V rodině nebyl jediným hercem. Gravesův starší bratr, rovněž herec, si příjmení upravil vynecháním písmene "u" a působil jako James Arness; objevil se například v seriálu Gunsmoke.

 

Právě se děje

Další zprávy