Zemřel Bergmanův oblíbený herec Erland Josephson

Kultura ČTK Kultura, ČTK
27. 2. 2012 12:15
Herec si zahrál i v Tarkovského filmech Nostalgie a Oběť
Foto: Aktuálně.cz

Stockholm - Ve věku 88 let zemřel švédský herec Erland Josephson, který spolupracoval s legendárním filmovým režisérem Ingmarem Bergmanem na více než 40 filmech a hrách. Podle agentury AP podlehl v sobotu v nemocnici ve Stockholmu dlouhému boji s Parkinsonovou chorobou. 

Josephson se narodil ve Stockholmu v roce 1923 a s Bergmanem se seznámil už v šestnácti letech, kdy se školil coby amatérský herec. V roce 1946 mu Bergman svěřil první malou filmovou roli ve snímku Prší nám na lásku. Po té si zahrál v řadě Bergmanových filmů: Dotek (1971), Tváří v tvář (1976), Podzimní sonáta (1978), Fanny a Alefandr (1982), Bildmakarna (2000) a Sarabanda (2003).

Scény z manželského života
Scény z manželského života | Foto: Aktuálně.cz

Celosvětovou slávu mu ale zajistila role Johana v Bergmanově filmu Scény z manželského života z roku 1973, kde si zahrál po boku Liv Ullmannové, další Bergmanovou hvězdou a také životní partnerkou.

Josephson však nebyl jen hercem. V roce 1966 se stal nástupce Ingmara Bergmana na postu ředitele Královského dramatického divadla ve Stockholmu. Ředitelem byl až do roku 1975; vedl také divadla v Helsingborgu a Göteborgu.

"Byl jedním z nejlepších šéfů, které jsem v Královském dramatickém divadle měl. Jeho inteligence ve spojení s jeho smyslem pro humor byla neporazitelná," řekl herec Börje Ahlstedt.

Ačkoli byl Josephson Bergmanovým "dvorním" hercem, objevil se i ve snímcích dalších režisérů. Zahrál si mimo jiné ve dvou filmech režiséra Andreje Tarkovského Nostalgie (1983) a Oběť (1986). Účinkoval i ve filmu na motivy knihy Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí (1988) režiséra Philipa Kaufmana.

 

Právě se děje

Další zprávy