Warholova zavražděná Marilyn jde do aukce

kul, ČTK
20. 3. 2007 14:00
Londýn - Neznámý prodejce nabízí přes aukční síň Christie´s obraz, který v roce 1962 koupil za 250 dolarů. Teď by si přál 60 000 krát víc.
Foto: ČTK

Sítotisk nazvaný Lemon Marilyn v sobě spojuje dvě ikony: autorem je hvězda poválečného umění Andy Warhol, portrétovanou symbol americké popkultury Marilyn Monroe.

Obraz, který vznikl po hereččině smrti v roce 1962, patří do série jejích třinácti různě velkých portrétů. Milovník i ironický komentátor konzumu Warhol pro své dílo použil jako předlohu fotografii z filmu Niagara.

Foto: Aktuálně.cz

Sběratel, jehož totožnost Christie´s tají, prý dílo koupil před pětačtyřiceti lety od newyorské galerie, kde měl Warhol první samostatnou výstavu. Investice 250 dolarů se mu s jistotou vrátí, Andy Warhol totiž patří mezi nejprodávanější umělce vůbec.

Odborníci si myslí, že by Lemon Marilyn mohla přinést až 15 milionů dolarů, v přepočtu asi 313 milionů korun. Vycházejí z toho, že obdobný Warholův obraz Orange Marilyn se loni prodal za 16, 3 milionů dolarů a popartový portrét vojevůdce Maa stál nového majitele 17, 4 milionů dolarů.

Jak uvádí server artprice.com, ceny za Warholovo dílo v posledních letech rostou a loni byly o třetinu dražší proti roku 2005.

Lemon Marilyn je vystavena v londýnské pobočce Christie´s, pak ji čeká cesta přes oceán do New Yorku, kde se bude 16. května dražit.

Foto: ČTK

Na aukci moderního umění svého kupce budou hledat i obrazy Pot de Geranium Juana Grise oceněného na 18 milionů dolarů a Modiglianiho portrét Madame Mernier, jehož cena se očekává na hranici 16 milionů.

Shodou okolností ve stejný den jako zpráva o prodeji obrazu Marilyn Monroe se v  agenturách objevily nové spekulace na téma jejího úmrtí. Australský režisér Philippe Mora objevil tajnou zprávu FBI, ze které vyplývá, že herečka sice spáchala demonstrativní sebevraždu, ale lidé z jejího okolí o tom věděli a nezabránili tomu.

Smrt Marilyn Monroe prý byla součástí spiknutí proti herečce, která se chystala na veřejnosti mluvit o milostném poměru s tehdejším americkým ministrem spravedlnosti Robertem Kennedym.

Mrtvou Monroe pak našli 5. srpna 1962 s velkým množstvím barbiturátů v těle a zajistili jí místo mezi mytickými postavami showbyznysu. Warholův obraz i jeho dnešní kupec s tím počítají.

 

 

Právě se děje

Další zprávy