Wajda bude natáčet o katyňském masakru

ČTK, Hej
30. 11. 2005 0:00
Varšava - slavný polský režisér Andrzej Wajda připravuje film o katyňském masakru, jedné z nejhrůznějších událostí 2. světové války.

Jako katyňský masakr je označováno vyvraždění tisíců Poláků nařízené za druhé světové války sovětským vůdcem Stalinem. Podle různých údajů v Katyni zahynulo 15 - 22 tisíc polských důstojníků, intelektuálů a duchovních, kteří byli v září 1939 uvězněni po invazi Rudé armády do Polska a popraveni během dubna a května následujícího roku sovětskou tajnou policií NKVD.

Kolem katyňského masakru vznikla řada kontroverzí a nejasností nejen kvůli bezdůvodnosti poprav a množství popravených, ale proto, že Rusko po padesáti letech mlčení až v roce 1990 přiznalo, že Stalin vraždy polské vojenské a společenské elity opravdu nařídil. Přiznání zodpovědnosti za katyňský masakr ale není úplné - Rusko stále odmítá odtajnit dokumenty týkající se této události a uznat masakr za genocidu. Neobjasněný katyňský masakr tak neustále jitří polsko-ruské vztahy.

Post mortem - dotknout se pravdy

Wajdův film se bude jmenovat Post mortem. Katyňský příběh a autorem scénáře je Andrej Mularczyk, který o připravovaném filmu říká: "Myslím, že pouze prostřednictvím současného pohledu lze dospět k pravdě. Katyňský masakr je nevyjasněný hned z několika stránek: politické, historické a emocionální. Přál bych si, aby se diváci mohli 'dotknout' toho, co lidé hledající pravdu cítí. Aby poznali pocity těch, kteří i dnes žijí se stínem té tragédie."

Osou filmu by měl být příběh dcery polského vojenského důstojníka zavražděného v Katyni, která se vypraví na východ pátrat po osudu svého otce. Wajda toto téma připravoval několik let, nyní je ve fázi obsazování herců. Natáčení by mělo začít na přelomu února a března příštího roku v Krakově, Varšavě a okolních lesích.

 

Právě se děje

Další zprávy