Vážený vrah Costner promarnil svou šanci

Jan Pomuk Štěpánek
13. 8. 2007 10:55
Intimní thriller si je nejistý. Jako hlavní hrdina
Mr. Brooks
Mr. Brooks | Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Kevin Costner se drápe z hlubin 90. let, kdy utopil svou pověst v nestřídmých hlubinách Vodního světa. Po řadě nepříliš výrazných rolí v romantických komediích se mu do cesty po delší době postavila skutečně zajímavá výzva. Bohužel zůstala tak trochu nevyslyšena.

Pro snímek se asi nejlépe hodí označení intimní psychologický thriller. Ačkoliv se divák dočká klasických atributů žánru, největší boj svede hlavní hrdina sám se sebou.

Mr. Brooks
Mr. Brooks | Foto: Aktuálně.cz

Pan Earl Brooks je totiž váženým občanem a mecenášem a aktuálně mužem roku. Před světem tají svého démona, své druhé já -  do filmu implicitně vsazené coby hmatatelnou postavu, která s Brooksem cestuje autem, pronásleduje ho po domě a vede s ním bolestně upřímné hovory.

Jeho věčně pobavené alter ego zvané Marshall (výborný William Hurt) bez obalu říká, co Brooksovo podvědomí chce. A na věčně útrpném a sošném pohledu Kevina Costnera se zračí urputná snaha odolávat.

Dva roky se drží a nepocítil slastné panické sevření ze smrti. Nikdo přirozeně netuší, že je "otiskovým" vrahem, který se zjevuje jako duch, bere životy milencům a zase mizí v  poklidném světě vyšší střední třídy.

Mr. Brooks
Mr. Brooks | Foto: Aktuálně.cz

Na začátku filmu ale Mr. Brook pochopitelně naléhání podlehne a vypraví se v noci za další vraždou. Snad že nebyl tak dlouho v akci, udělá osudnou chybu - souložící pár, který zastřelí, rád exhibuje před okny s roztaženými závěsy.

Když o pár dní později dorazí do kanceláře mladík s fotografiemi, situace se komplikuje. Pan Smith ale nechce Brookse vydírat, má ďábelštější požadavek: vezměte mě příště s sebou, říká.

Brooks tedy vyráží i s podivným parťákem do další akce, na scéně se navíc objevuje ambiciózní detektivka Atwoodová v podání Demi Moorové, která se jednou zdá mít vše pod kontrolou, jindy se ukáže, že je jen chytře použitou rekvizitou v mnohovrstevné Brooksově hře. Do té vstoupí i jeho náhle těhotná dcera Jane a uprchlý zločinec Meeks, který Atwoodové i Brooksovi se Smithem zkříží cestu.

Divák sleduje, jak se stahuje smyčka, a přemítá, jestli Brooks únikový plán na dokonalou sebevraždu myslí vážně, nebo jestli je ještě dokonalejším plánem, při kterém zemřou jen jiní.

Mr. Brooks
Mr. Brooks | Foto: Aktuálně.cz

Výchozí bod snímku může připomenout film Americké psycho; ten ale dotáhl kontrast mezi brutálními řežbami a odosobněným světem metrosexuálního yuppíka. Problémem Mr. Brookse je roztříštěnost - jako by se schizofrenie hrdiny přenesla do konstrukce snímku. Jako by si tvůrci nebyli jisti silou jekyll-hydeovského motivu, natož vyděračem Smithem, zahlcují snímek dalšími vrstvami.

Filmu nepomáhají ani časté změny stylu a tempa. Režisér Evans buduje důmyslně hutnou atmosféru, aby ji pak necitlivě narušil nevhodnou hudbou nebo ostrými střihy.

O co více snímek nedrží pohromadě jako celek, o to je působivější v detailech, především v dialozích. Scény mezi Costnerem a démonickým Marshallem jsou zahrány s gustem a jejich morbidní cynismus je až nakažlivý. Stejně jako je silná scéna, kdy Brooks a Smith projíždějí městem a hledají oběť.

Dobrým motivem je i vztah Brookse k Jane. Vyjde totiž najevo, že ten samý démon, který ho ovládá, stíhá i jeho dceru. Aby Brooks dítě ochránil, rozpoutá další spirálu krvavého násilí. Ale jak závěrečný výjev naznačuje, Jane se v krvelačné mánii rozhodně nezastaví.

Naopak spíše nadbytečným motivem je rozvodové řízení Atwoodové nebo uprchlý zločinec Meeks a snaha se Atwoodové pomstít za to, že jej kdysi lapila. Jistě, oba motivy do skládanky zapadnou, ale děj spíše zpomalují a rozmělňují; fungují spíš jako samoúčelné svorky.

Díky několika silným nápadům a detailům je Mr. Brooks minimálně na nedělní odpoledne s DVD ideálním společníkem. Pokud ale chcete vyrazit na snímek, který diváka chytře tahá za nos, běží v kinech Bod zlomu. A co se zabijáckého thrilleru týče, nenapodobitelně dusný Fincherův Zodiac také dosud brázdí menšími sály.

Mr. Brooks, USA 2007. Režie Bruce A. Evans, hrají Kevin Costner, Demi Moore, Dane Cook, William Hurt, Marg Helgenberger, Danielle Panabaker, Lindsay Crouse, Matt Schulze. 120 minut, distribuce Bontonfilm, česká premiéra 9. srpna 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy