V Hradišti už se sjíždějí školáci

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 7. 2006 11:02
Uherské Hradiště - Začala Letní filmová škola. S Ropáky a bez Petera Gabriela. Uvnitř: VIDEO

Tradiční akci dnes oficiálně zahájí jihoafrický film Syn člověka,  příběh o korupci a vykoupení v současné Africe. Symbolicky odstartuje i přehlídku africké kinematografie; krom ní bude letos v Hradišti představena i kinematografie kanadská.

Hlavním programovým cyklem je letos Film a příroda. Jiří Králík v pátečních Filmových listech vysvětluje, že původně proto očekávali jako hlavního hosta zpěváka Petera Gabriela. "Nakonec z toho sešlo, ale cyklus Film a příroda zůstal," dodává.

        KLIKNĚTE NA VIDEO, UVIDÍTE VÍC

Program začal už v pátek, kdy se do Uherského Hradiště začali sjíždět návštěvníci. Od rána probíhaly akreditace, lidé se ubytovávali na místním stadionu a ve škole. Jako obvykle je organizace lehce chaotická - první den stále ještě nejsou hotové katalogy, podle zasvěcených se jich nejspíš návštěvníci dočkají až v pondělí.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Nejvíc živo bylo v pátek kromě tradičního kina Mír na náměstí, kde oblíbený Kinematograf bratří Čadíků divákům nabídl mimo jiné Svěrákovy Ropáky či Kotíkovu Pánskou jízdu. V tom vedru je publikum ovšem bralo spíš jako kulisu k posezení u piva a vína na obrovské zahrádce, která zabírá snad půlku náměstí.

O dění na Letní filmové škole informují děti z místních škol, které tu natáčejí své festivalové aktuality. Deník Aktuálně.cz vám exkluzivně po celou dobu konání akce bude přinášet jejich reportáže z dění v Uherském Hradišti.

 

Právě se děje

Další zprávy