V Cannes poteče krev z českých rukou

18. 5. 2006 12:00
Festival - České filmy v Cannes i letos chybějí. Na přehlídku se však chystá brutální česká vražedkyně Karla.

Americký film Bestie Karla vznikl podle skutečných událostí, v nichž sehrála osudovou roli Češka po otci. Spolu se svým manželem Paulem Bernardem unesli, sexuálně zneužili a bestiálně zavraždili několik nezletilých dívek.

Skuteční Karla Homolka a Paul Bernardo: svatební foto
Skuteční Karla Homolka a Paul Bernardo: svatební foto | Foto: Wikipedia

V Kanadě jsou považováni za nejbrutálnější zabijáky moderní historie; soud s dvojicí přezdívanou Barbie a Ken počátkem 90. let sledovala celá veřejnost. I proto film vyvolal značné pobouření už před lednovou premiérou. Petice žádaly bojkot snímku i upoutávek. Distribuce se odkládala, nejen v Kanadě se vedly velké diskuze.

Recenzenti filmu vyčítají, že je tu Karla vylíčena jako oběť šílené lásky k Paulovi. Že byla ochotná snášet jeho sadistické chování i násilné sexuální praktiky. Tvůrci namítají, že se snažili o objektivitu a nezaujatost.

Recenzentům oponuje i představitelka Karly, americká herečka Laura Preponová, známá jako Donna ze sitcomu That 70´s Show. "Nemyslím si, že to je oběť, na to je příliš chytrá. Myslím, že se dostala do strašné situace, zamilovala se do špatného muže a nechala to zajít příliš daleko. Moc dobře ale věděla, co dělá."

Ale nebojte. Brzy ji pustí a bude zase volná jako pták.
Ale nebojte. Brzy ji pustí a bude zase volná jako pták. | Foto: Bioscop

Karla Homolka opustila vězení loni v létě. Podle odborníků je to žena s nadprůměrnou inteligencí a vysokou schopností manipulovat s lidmi. "Každým svým činem překonávali hrůzu těch předchozích. Karla se podílela na Paulových zločinech, a díky tomu mohla být s ním. Protože jím byla tak posedlá, že chtěla být součástí všeho, co s těmi dívkami dělal," říká Preponová.

Skutečná Karla Homolka, foto z roku 1993
Skutečná Karla Homolka, foto z roku 1993 | Foto: Wikipedia

Hned po svatbě Karla naservírovala novomanželovi šestnáctiletou sestru Tammy, kterou oba zneužili a jež v důsledku jejich hrátek zemřela. Policie proti dvojici dlouho neměla žádné důkazy, k vyřešení přispěla až Karlina ochota vypovídat proti manželovi výměnou za mírnější trest.

Příběh velké lásky, která jde doslova přes mrtvoly, má v Cannes evropskou premiéru. Do české distribuce Bestii Karlu uvede Bioscop 22. června.

 

Právě se děje

Další zprávy