Tobruk postupuje v boji o evropského Oscara

Kultura Kultura, Red Kul
8. 9. 2009 21:30
Nominace budou oznámeny 7. listopadu v Seville
Michal Novotný jako vojín Růžička ve filmu Tobruk.
Michal Novotný jako vojín Růžička ve filmu Tobruk. | Foto: Ibra Ibrahimovič

Praha - Historický válečný snímek Tobruk postoupil do užšího výběru na nominace Evropských filmových cen za 2009. Film Václava Marhoula je tak nyní ve skupině 48 snímků z 25 zemí, jež zveřejnila Evropská filmová akademie.

V následujících týdnech budou dvě tisícovky evrospkých akademiků hlasovat o nominacích v jednotlivých kategoriích. Jejich výběr bude zveřejněn na festivalu v Seville 7. listopadu, slavnostní vyhlášení vítězů 22. ročníku se pak koná 12. prosince 2009 v Bochumi.

Konkurenci Tobruku pro nominace tvoří mimo jiné Boylův Milionář z chatrče, Rozervaná objetí od Pedro Almodóvara, Antikrist Larse von Triera, vítěz festivalu v Cannes Bílá stuha od Michaela Hanekeho nebo snímky Andrzeje Wajdy a Stephena Daldryho.

Foto: Aktuálně.cz

Možnost přímé nominace má prvních 20 zemí dle kritéria počtu členů v Evropské filmové akademii; Česko, jež se svými třiatřiceti členy do této skupiny patří, navrhlo právě Tobruk.

K tomu přidává další snímky zvláštní komise klasickým způsobem dle doporučení, letos jich vybrala osmadvacet. Tady už ale Česko neuspělo, komisi nezaujal žádný z trojice snímků, které jí doporučila ČFTA:  Hlídač č. 47 Filipa Renče, Kdopak by se vlka bál Marii Procházkové a animovaný snímek Jiřího Barty Na půdě - kdo má dneska narozeniny?

Spolu s Tobrukem doporučili čeští akademici k přímé nominaci dokument Martina Duška a Ondřeje Provazníka Poustevna, das ist Paradies! O dokumentárních kandidátech ale rozhoduje zvláštní komise, jež vybere většinou osmičků filmů. 

O držiteli pak rozhoduje tříčlenná dokumentární porota; jméno vítěze je oznámeno před hlavním ceremoniálem, krátce po "hraných" nominacích - rychlost výběru tak loni překvapila Helenu Třeštíkovovu stejně jako zpráva o vítězství.

Zatímco vloni se stal nejlepším dokumentem roku její celovečerní snímek René a Evropská filmová cena tak vůbec poprvé putovala  do České republiky, v kategori hraných filmů se Čechům "již tradičně" nedaří.

Do užšího výběru se propracoval jen Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka. Loni neuspěli karamazovi. O internetovou cenu diváků se v roce 2006 neúspěšně ucházelo Štěstí a loni pak Menzelův Anglický král.

Foto: RAI Cinema
Čtěte také:
Jak žijí poustevníci v temných Sudetech
Tobruk tepe biologickým rytmem zákopů
Marhoul: Pearl Harbor nebyl určující
Evropské filmové ceny ovládla italská mafie

Tobruk to tedy pořád může změnit. "Těší mě to opravdu moc - co k tomu víc říci. Těší mě to za herce, za štáb, za veterány a za všechny, kteří se mnou na tomto historickém snímku spolupracovali," reagoval režisér, scenárista a producent Marhoul už na doporučení a nyní při postupu to zopakoval.

Jeho snímek, zachycující osudy vojáků československé zahraniční jednotky složené z dobrovolníků, která bojovala v roce 1941 na straně spojenců v severoafrickém Tobruku, měl devět nominací na Českého lva - a tři sošky nakonec získal.

Patnáct členů prezidia české akademie vybíralo tituly navržené na Evropské filmové ceny v tajné volbě z 25 celovečerních hraných filmů a tuctu dokumentů, uvedených do kin po 1. červenci loňského roku.

Hrané i dokumentární filmy podílející se na Evropských filmových cenách 2009 musí vzniknout v evropské produkci a mít první oficiální premiéru po 1. červenci 2008.

Mezi členy EFA za Českou republiku, kteří se účastní konečného hlasování, jsou Jaroslav Bouček, Aleš Danielis, Juraj Herz, Juraj Jakubisko, Miroslav Janek, Petr Koliha, Ivo Mathé, Jiří Menzel, Filip Renč, Vladimír Smutný, Pavel Strnad, Jiří Svoboda, Petr Vachler, Eva Zaoralová a Petr Zelenka. Čestným členem je Miloš Forman.

Evropské filmové ceny uděluje Evropská filmová akademie složená z 1850 filmařů a odborníků z celé Evropy jako protiváhu Oscarů. Největší zastoupení tu mají velké kinematografie starého kontinentu - což někdy vede ke spekulacím o protekci těchto zemí. Současným prezidentem akademie je německý režisér Wim Wenders.

 

Právě se děje

Další zprávy