Tarantinův "spoutaný" Django do čínských kin neprošel

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 4. 2013 17:57
Tarantino vyhověl cenzuře, ta ale film stejně zastavila
Foto: Aktuálně.cz

Peking - Oscarový film Quentina Tarantina Nespoutaný Django neunikl čínským cenzorům. Před uvedením v kinech (11. dubna) se musel přizpůsobit jejich představám. Přesto to nestačilo.

Navzdory Tarantinově spolupráci se film do čínských kin nedostal. Oficiálně za tím stály "technické důvody", ale podle některých webových stránek byla hlavním problémem opět nahota, konkrétně záběr na celou odhalenou přední část mužského těla. Došlo tak ke kuriózní situaci, kdy v jednom z pekingských kin běžel film minutu, když jej zaměstnanci přerušili a podle některých svědectví se zmínili o pokynu filmových cenzorů.

Během víkendu se pak úřady vyjádřily, že připravují novou premiéru.

"Můžete se domnívat, že je možno film zastavit kvůli jeho obsahu. Ale problém spočívá ve způsobu, jakým to udělali. Přerušit takhle ostře sledovaný snímek v den jeho premiéry takovou cestou s tak okamžitým efektem - to je opravdu neslýchané," ročílil se Leonardo DiCaprio, představitel plantážníka Candieho.

Pokrok, nikoliv kompromis

Tarantino s cenzory poměrně ochotně spolupracoval. Podle studia Sony Pictures režisér drobné úpravy odsouhlasil. „Jedná se o detaily. Například ztmavnutí krve nebo snížení úhlu jejího výstřiku. Quentnin už ví, jak vše přizpůsobit a je důležité, aby to udělal sám. Můžete mu dát pár podnětů, ale nakonec to musí upravit on," řekl Žang Miao z čínské pobočky Sony Pictures.

Podle jeho slov v úpravách Tarantino viděl „pokrok, nikoliv kompromis", který byl nutný pro potřeby „odlišného trhu". Zásahy nezkrátily původní 165minutovou stopáž.

Nespoutaný Django je první Tarantinův film, který má v Číně projít do kin.

V nedávné minulosti čínští cenzoři vystříhali například z bondovky Skyfall všechny scény, které se týkají Číny nebo se v ní odehrávají. Film Atlas mraků cenzura zkrátila o čtyřicet minut, když z něj nechala odstranit sex.

Čína se podle březnových statistik stala druhým největším filmovým odbytištěm. Zisky z prodeje vstupenek dosáhly v loňském roce 2,7 miliardy dolarů (asi 53 miliard korun). Hollywoodská studia proto prý stále častěji spolupracují s čínskými cenzory. Filmy s nimi v některých případech probírají už v přípravné fázi. Nechtějí ohrozit potenciální miliardové zisky ze stále důležitějšího čínského trhu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy