Svobodný Coppola bude režírovat Javiera Bardema

AP, Hej
11. 3. 2008 13:25
Režisér objevuje v Argentině filmovou nezávislost

Buenos Aires - Pětinásobný oscarový vítěz, známý především díky své trilogii Kmotr o mafiánské rodině Corleonů, se připravuje na natáčení filmu o dalším italském emigrantském klanu prý podobně rozporuplném, jako byl ten vedený donem Vitem Corleonem v podání Marlona Branda.

Snímek nazvaný Tetro si Coppola sám napsal. Vypráví o dvou synech úspěšného a  sebestředného dirigenta v současné Argentině.

Většina filmu se bude natáčet v La Boca - buenoaireské čtvrti, v níž žije mnoho chudých italských emigrantů, kteří sem dorazili už na začátku 20. století. Coppola se prý chystá odhalit i řadu paralel mezi životem komunity v Buenos Aires a v New Yorku, kde sám vyrůstal jako jeden z jejích členů.

Filmař má rád nad svými díly plnou finanční i uměleckou kontrolu, což ho několikrát přivedlo na hranici osobního bankrotu. Teď si vzal za příklad argentinské nízkorozpočtové produkce i inspiraci, kterou našel v ulicích argentinského hlavního města.

Sofia Coppolová
Sofia Coppolová | Foto: Aktuálně.cz

"Nechci už filmem vydělávat peníze. Chci, aby si lidé při jejich sledování řekli: Bože, to je nádhera," řekl. Rozpočet Tetra by neměl překročit 15 milionů dolarů.

 "Došlo mi, že se víc a víc vzdaluji od svých původních představ," vysvětlil svůj přerod slavný režisér v rozhovoru s AP. "A tak jsem si až v tomhle pokročilém věku řekl: Proč já vlastně netočím ty filmy, jaké jsem chtěl dělat, když mi bylo osmnáct?"

Coppola teď život tráví mezi svým domem v San Francisku a Buenos Aires v nejevropštějším z jihoamerických velkoměst se podle svých slov cítí jako doma.

"Buenos Aires je velkoměsto jako New York, je plné života a dává mi šanci tyhle postavy rozehrát v opravdu exotickém prostředí, kde mohu svobodně tvořit a zkoušet osobnější tón."

Loni v září tu Coppolovi byla vykradena kancelář a zcizen osobní počítač. Režisér teď ale vyvrací, že tu byl uraden i scénář k Tetru, jak psal místní tisk.

Nový snímek hodlá financovat mimo jiné z výnosů z vlastních kalifornských vinic, z obchodu s bio-těstovinami a z pronájmu tří luxusních bytových komplexů v Belize a Guatemale.

Oscar 2008: Javier Bardem získal cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za film Tahle země není pro starý
Oscar 2008: Javier Bardem získal cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli za film Tahle země není pro starý | Foto: Reuters

Nadále chce spolupracovat s herci, kteří jsou známí spíš z filmů natáčených mimo velká studia. Hlavním hrdinou Tetra se má stát Vincent Gallo, spolu s ním se tu objeví Španělka Maribel Verdu známá z Panova labyrintu, ale i čerstvý oscarový vítěz Javier Bardem.

Osmašedesátiletý režisér je známý také jako autor drsného válečného dramatu Apokalypsa, k mafiánskému tématu se vrátil ve svém Cotton Clubu, natočil také Draculu s Gary Oldmanem a Winonou Ryder či soudní drama Vyvolávač deště s Mattem Damonem.

Loni se po desetileté režijní odmlce vrátil k režii se snímkem Youth Without Youth.

Čtěte také: Coppola se vrací k režii snímkem o nesmrtelnosti

Mezitím vyprodukoval množství filmů, mezi nimi Ospalou díru Tima Burtona, životopis slavného biologa a sexuologa Kinsey, debut Roberta De Nira Kauza CIA a dva snímky své dcery Sofie Ztraceno v překladu a Marii Antoinettu.

 

Právě se děje

Další zprávy