Studentského Oscara v zahraniční kategorii vyhrál Nor

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 6. 2011 10:51
Český Graffitiger se nedostal mezi tři finalisty
Foto: Aktuálně.cz

Beverly Hills - Režisér norského filmu Tuba Atlantic Hallvar Witzo se v sobotu večer v kalifornském Beverly Hills stal držitelem studentského Oscara v kategorii zahraničních filmů. Porota ho vybrala z 52 snímků ze 32 zemí, mezi nimiž byl i český animovaný snímek Graffitiger od studenta FAMU Libora Pixy. Ten se ale nedostal do finálové pětice.

Čtěte také:
Český filmař je ve finále studentského Oscara

Stříbrnou medaili si ze slavnostního večera ze zahraničních filmů odnesl švédský film Bekas režiséra Karzana Kadera, bronzovou pak snímek Raju Němce Maxe Zähleho. Vítěz obdržel finanční ohodnocení 5000 dolarů.

Podle poroty byla letos kvalita zahraničních filmů velmi vysoká. Zahraniční kategorie prý nebyla jen "čestným oceněním" a její vítězové by se často mohli ucházet i o "velkého" zahraničního Oscara.

Mezi hollywoodskými snímky uspěl film Zloděj z dílny studenta kalifornského Amerického filmového ústavu Juliana Higginse. Tématem filmu je mládí bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna.

Studentského Oscara v USA udělují od roku 1972. mezi vítězi byl v roce 1989 Jan Svěrák za film Ropáci, na prestižní ocenění byli v minulosti nominováni ještě další čtyři Češi. Mnoha vítězům z minulých let včetně Svěráka pomohlo získání studentského Oscara k odstartování úspěšné dráhy. Byli třiačtyřicetkrát nominováni na "dospělé" Oscary a v osmi případech prestižní ocenění získali.

Akademie filmového umění a věd začala jako doplněk stejnojmenných filmových cen udělovat studentské Oscary v roce 1972. Chtěla tak povzbudit mladé filmaře. Mezi oceněnými z minulosti jsou v domácí kategorii režiséři Spike Lee či Robert Zemeckis.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy