Stone vyšle Bruce Willise vyšetřovat do Vietnamu

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 8. 2007 15:20
Oscarový režisér znovu vstupuje do své války

New York - Po patetickém spektáklu World Trade Center se zlý muž americké kinematografie zřejmě vrací k tomu, co mu jde nejlépe. Po filmech Četa a Narozen 4. července připravuje Oliver Stone snímek o nechvalně proslulém masakru ve vietnamské vesnici My Lai.

Odehrál se v březnu 1968 a oběťmi byli tamní civilisté. Střelbu inicioval velitel pěší čety, která vkročila do vesnice na běžné hlídce.

Hvězdou Čety byl Charlie Sheen, v novém Stoneově filmu by jí měl být Bruce Willis. A volba je to překvapivá: Stoneova paralela mezi Vietnamem a Irákem je víc než jasná a Willis patří k jednomu z mála herců, kteří podporují prezidenta Bushe.

Třeba mu ale chce pomoct: zahraje si totiž armádního generála Williama R. Peerse, který vyšetřoval zabití až pět set lidí - většinou žen, dětí a starců - americkými vojáky.

Smrtonosná past 4.0 - Bruce Willis
Smrtonosná past 4.0 - Bruce Willis | Foto: Bontonfilm

Ve filmu, který se má točit příští rok, se objeví i Channing Tatum známý z filmu Step Up. Ztvární pilota helikoptéry Hugha Thompsona Jr., který pomohl zastavit řádění svých krajanů tím, že vlétl s vrtulníkem mezi útočníky a vesničany. Později také svědčil proti vojákům.

V jednání je i herecká účast Michaela Peny známého ze Stoneova zatím posledního filmu World Trade Center. Měl by si zahrát kapitána Ernesta Medinu, velitele jednotky zodpovědné za masakr - ten byl sice obviněn ze zločinu, ale nakonec nebyl shledán vinným. Diváci spolu s vyšetřovatelem Peersem budou skládat střípky pravdy ve scénáři z pera Mikky Alanneho.

Stone je držitelem dvou Oscarů - právě za své "vietnamské" filmy Četa a Narozen 4. července. Za film JFK z roku 1991 byl nařčen, že ve svém pohledu na atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho už příliš vycházel vstříc konspiračním teoriím.

Foto: Aktualne.cz

Film  s rozpočtem 40 milionů dolarů by měla zafinancovat společnost United Artists, tedy Tom Cruise a Paula Wagnerová. I pro ně by to měl být návrat. Herec firmu založil po vyhazovu od Paramountu a od té doby se snaží dokázat, že není jen scientologický podivín. Zatím mu to moc nejde; v Německu, kde právě točí film o atentátu na Hitlera, má problémy.

Stone původně plánoval film o honu americké vlády na Usámu bin Ládina v Afgánistánu, nakonec po rozhovorech s vedením United Artists zvolil Pinkville - to bylo vojenské označení oblasti, v níž leží My Lai.

 

Právě se děje

Další zprávy