Oliver Stone jde po stopách bin Ládina

Reuters, Hej
18. 10. 2006 8:00
Los Angeles - S patetickým spektáklem World Trade Center Oliver Stone moc neuspěl. Přesto se k 11. září vrací filmem o invazi do Afghánistánu.

Po hollywoodském příběhu o požárnících, kteří zůstali pod troskami newyorských mrakodrapů, hodlá natočit snímek o tom, co následovalo: o americkém vpádu do Afghánistánu a hlavně o honu na Usámu bin Ládina, iniciátora útoků.

Podle Paramount Pictures film vznikne podle knihy Jawbreaker, jež popisuje útok americké armády na východoafghánskou skalní pevnost Tora Bora, která patřila Al Kájdě. Zatím ovšem nebyly zveřejněny žádné podrobnosti o začátku natáčení ani obsazení filmu.

World Trade Center nazval někdejší zlý muž americké kinematografie svým nejméně politickým filmem. A zdá se že ani tentokrát se žádné rozkrývání traumat a oficiálních verzí konat nebude. I v případě filmu Jawbreaker je podle jeho slov záměrem natočit "přesvědčivé drama, žádnou polemiku."

Pak si ovšem nezvolil nejlepší předlohu, protože téma knihy je už námětem mnoha ostrých diskuzí o tom, jak americká administrativa vede válku s terorem. Paramount ve spolupráci se Stonem na ni získali práva před několika měsíci.

Jako první přinesl informaci o chystaném snímku americký deník filmového průmyslu Variety. Režisér mu řekl, že smlouvu na knihu držel až doteď v tajnosti, aby kampaň na World Trade Center uchránil před skandální pověstí knihy.

Kniha totiž tvrdí, že americká armáda zpackala šanci bin Ládina dostat. Film by navíc měl mít premiéru v roce 2008, tedy před americkými prezidentskými volbami.

Knihu napsal důstojník CIA Gary Bernstein; vedl paravojenskou jednotku Jawbreaker, která v Afghánistánu pomáhala sesadit talibánský režim.

Jedním z jeho kontroverznějších tvrzení je, že bin Ládin byl v roce 2001 v době amerického útoku skutečně v pevnosti Tora Bora, ale podařilo se mu uniknout.

Podle Bernsteina se jednotce Jawbreaker mohlo podařit bin Ládina zabít či zajmout, pokud by vojenští velitelé dali zelenou jeho žádosti o dalších osm stovek mužů.

Bernsteinova tvrzení vedla prezidenta George Bushe a armádního generála Tommyho Frankse, bývalého velitele amerických ozbrojených sil v Iráku a Afghánistánu , dokonce k  prohlášení, že přítomnost bin Ládina v Tora Bora nikdy nebyla potvrzena.

Přes prohlášení o apolitičnosti chystaného snímku Jawbreaker už se stal Stone terčem kritiky i z druhé strany politického spektra. Za to, že si pro napsání druhé verze scénáře vybral Cyruse Nowrasteha, jenž stojí za kontroverzní minisérií televize ABC Cesta k 11. září.

Demokratická strana tvrdí, že minisérie byla plná nepřesností a polopravd, které Clintonovu administrativu neprávem vykreslily jako příliš pomalou na to, aby zvládla hrozbu militantních islamistů před útoky z 11. září.

Stone je držitelem dvou Oscarů za své "vietnamské" filmy Četa a Narozen 4. července. Stoneův film JFK z roku 1991 se stal předmětem kritiky a režisér byl nařčen, že ve svém pohledu na atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho příliš vycházel vstříc konspiračním teoriím.

 

Právě se děje

Další zprávy