Steven Soderbergh ohlásil konec kariéry

Kamil Fila Kamil Fila
15. 3. 2011 12:44
Slavný režisér už prý natočí jen dva filmy
Foto: Reuters

Los Angeles - Osmačtyřicetiletý režisér Steven Soderbergh ohlásil, že následující dva filmy, které natočí, budou už jeho poslední.  Extrémně pracovitý filmař má za sebou od roku 1985 přes 30 celovečerních i krátkometrážních titulů. Šestnáct z nich si nasmínal i jako kameraman a jedenáct z nich si také sám stříhal.

Pravidelně střídá odlehčenější zábavné tituly (trilogie Dannyho parťáci, Zakázané ovoce) a seriozní drama s velkým diváckým ohlasem (Erin Brockovich, Traffic), které mu pak vydělávají na různé experimenty (Hollywood, Hollywood!, Bublina, The Girlfriend Experience).

Dannyho parťáci
Dannyho parťáci | Foto: Reuters

Neváhal mnohokrát riskovat i s dražšími filmy, které nakonec neuspěly -  jako byl remake Solaris, černobílý Good German, dvoudílný epos o Che Guevarovi (Che: Part One a Part Two) nebo Informátor!

Zároveň produkoval mnoho slavných, originálních a ceněných snímků jako Pleasantville, Insomnia, Milujte svého zabijáka, Daleko do nebe, Naquyqatsi, Dobrou noc a hodně štěstí, Syriana, Temný obraz, Michael Clayton, Beze mě: Šest tváří Boba Dylana či dokument Roman Polanski: Wanted and Desired.

Jak vidno, nejčastěji spolupracoval s Georgem Clooneym, ale celkově dával příležitost mnoha hereckým hvězdám (Brad Pitt, Matt Damon, Michael Douglas) vystoupit z jejich zavedených škatulek.

Informant!
Informant! | Foto: Aktuálně.cz

Ke svému odchodu ze světa filmu Soderbergh v rozhovoru pro stanici US radio v pořadu Studio 360 řekl: „Když se díváte na sportovce, kteří přetahují o jednu dvě sezóny, je to poněkud smutné".

Držitel Oscara za režii za snímek Traffic nyní už plánuje do budoucna jen dva filmy. Prvním bude životopisný snímek Liberace o slavném americkém baviči,  bez nějž by si třeba Elton John by netroufl být tak výstřední a zpíval by jen tiše u tmavého piána o tom, jak vítr sfoukává svíčky. Hlavní roli by měl hrát Michael Douglas, který se ještě zotavuje z rakoviny hrtanu; sekundovat by mu v úloze jeho homosexuálního milence měl Matt Damon.

Zcela posledním projektem by měla být adaptace špionážního seriálu ze 60. let The Man from U.N.C.L.E. - kde by měl hlavní roli hrát osvědčený Clooney.

Natáčení Haywire: Gina Carano a Ewan McGregor
Natáčení Haywire: Gina Carano a Ewan McGregor | Foto: Aktuálně.cz

Soderbergh, jenž byl nominován na Oscara za režii i za Erin Brockovich a za scénář ke svému celovečernímu debutu Sex, lži a video, s nímž v roce 1990 vyhrál Zlatou palmu v Cannes, vyjádřil celkovou únavu z toho, jak se vždy rozjíždí natáčení a neustále opakuje tentýž proces, který už zažil mnohokrát. „Umění pro mě bylo řešením problémů, ale od určitého bodu se pro mě ta řešení byla stále stejná."

Zasloužilý filmař se nyní hodlá věnovat fotografování nebo malířství. Poslední tři roky prý již všechny nabídky odmítal a jen se snažil dostát dříve naslibovaným závazkům.

Ještě před začátkem natáčení Liberaceho a Man from U.N.C.L.E. musí dokončit dva rozdělané snímky. Akční film Haywire s Antoniem Banderasem, Ewanem McGregorem, Michaelem Douglasem a Michealem Fassbenderem, který bude mít premiéru příští měsíc, a thriller o smrtící epidemii Contagion (Nákaza) s Kate Winsletovou, Gwyneth Paltrow, Marion Cotillard, Mattem Damonem, Judem Lawem a Lawrencem Fishburnem, jenž má mít premiéru na konci roku.

The Man from U.N.C.L.E.
The Man from U.N.C.L.E. | Foto: Aktuálně.cz

Hlavní roli v Hayware v opozici proti hvězdným jménům hraje profesionální zápasnice a gladiátorka Gina Carano a jde o příběh zrazené tajné agentky. Soderbergh opět neváhal riskovat s obsazením, podobně jako když si do svého dramatu The Girlfriend Experience vybral pornoherečku Sashu Grey.

Režisér, který patří k největším experimentátorům současného Hollywoodu, a i zdánlivě standardní žánrové kousky točí zcela po svém a jinak - inspirovaný hlavně evropskými uměleckými filmy 60. let a návaznými autorskými filmy 70. let.
Znovu se zaměřuje i na to, aby v příbězích, jež vypráví  a které zdánlivě patří mužům, dostaly co nejvíce prostoru ženské postavy. 

Pokud odchod myslí zcela vážně, bude jeho ochota neohlížet se na trendy, ale sám je tvořit, americkému filmu chybět.

 

Právě se děje

Další zprávy