Michael Douglas si zahraje slavného kýčaře z Las Vegas

Kamil Fila Kamil Fila
24. 9. 2008 12:40
Steven Soderbergh chystá životopis baviče Liberaceho

Los Angeles - Byl televizní hvězdou od 50. do 80. let, existují o něm dva televizní filmy, má své muzeum a snil o tom, že se nechá pohřbít ve svém zrcátky posetém rolls-roycu. Zpěvák Elton John by si bez něj netroufl být tak výstřední a zpíval by jen tiše u tmavého piána o tom, jak vítr sfoukává svíčky.

Bavič známý jako Liberace, fenomenální klavírista, zemřel před více než dvaceti lety, ale v paměti několika generací Američanů, kteří už vyrostli na televizi, zůstává dodnes. Jednak pro svá vystoupení, při nichž střídal bizarní kostýmy a na pódiu měl tanečníky, žongléry, hypotizéry a zvířata, ale i kvůli bouřlivému soukromému životu, který plnil stránky bulvárních novin.

Liberace proslul tím, že začal hrát „pop s trochou klasiky", respektive „klasickou hudbu bez nudných částí" a své kritiky odbýval větou: „Po přečtení vašich negativních článků jsem plakal, celou cestu do banky jsem plakal."

Liberace a Cher v 70. letech
Liberace a Cher v 70. letech | Foto: archiv

Účinkoval ve vlastní stejnojmenné show, v show Eda Sullivana, dětském pořadu s loutkovými Muppety i v komediální show Saturday Night Live a na sklonku života zakotvil v Las Vegas. Zemřel v 67 letech na následky AIDS. Mimo USA je ovšem jeho jméno (vyslovované po italsku „Liberáče") většině lidem neznámé.

Hollywood v posledních letech chrlí spoustu životopisných snímků - z hudebníků namátkou o Rayi Charlesovi či Johnym Cashovi. Studia věří, že ty „nejlepší příběhy píše sám život", nehledě na to, že na film pak jdou lépe navázat přidružené produkty jako jsou hudební nahrávky a vzpomínkové knihy.

Už před pár lety kolovaly dohady, že by si Liberaceho mohl ve filmu zahrát buď Nicolas Cage nebo Steve Carrell. Se vstupem režiséra Stevena Soderbergha do projektu však přišla překvapivá zpráva, že hlavní roli bude hrát třiašedesátiletý Michael Douglas. 

Michael Douglas
Michael Douglas | Foto: archiv

Děj se také podle toho bude zaměřovat na poslední léta Liberaceho života, kdy se soudil se Scottem Thorsonem, který tvrdil, že s ním Liberace pět let žil, a nyní si tedy jako výživné pro nemanželského partnera zaslouží 113 milionů dolarů. V roce 1986 nakonec vysoudil jen 95 tisíc.

Pro roli Thorsona má Soderbergh vyhlédnutého Matta Damona, s nímž se dobře zná z práce na trilogii Dannyho parťáků a momentálně s ním dokončuje komediální thriller The Informant.

O Liberaceho sexualitě panovaly vždy velké dohady. Cíleně si budoval pověst svůdce žen - měl mít například poměr s krasobruslařkou Soniou Heniovou a hollywoodskou sexbombou Mae Westovou - a neustále vyvracel pověsti o své homosexualitě, přestože byl miláčkem mezi komunitou homosexuálů a transsexuálů.

Slavný vstup na scénu a la Elvis a Peter Pan v jednom
Slavný vstup na scénu a la Elvis a Peter Pan v jednom | Foto: archiv

Scénář k filmu píše Richard LaGravanese, jehož jméno má zvuk díky ceněnému civilnímu fantasy Král rybář (1991) či melodramatu Madisonské mosty (1995). S Douglasem se Soderbergh pracovně potkal v roce 2000 při natáčení drogové fresky Traffic. 

Michael Douglas v poslední době hraje především v průměrných thrillerem typu Neříkej ani slovo (2001) či Strážce (2006), nicméně osvědčuje i svůj komediální talent ve snímcích jako Začalo to jedné žhavé noci (2001) a Dokud nás smrt nerozdělí (2003). Poslední, herecky náročnější úlohu však měl v komediálním dramatu Skvělí chlapi (2000).

Steven Soderbergh patří k nesmírně pilným a všestranným režisérům, s přehledem mění styly a střídavě cílí na menšinové a většinové publikum. Z životopisných filmů má za sebou oscarové soudní drama Erin Brockovich a v kinech je právě jeho dvoudílný film o Che Guevarovi, nazvaný The Argentine a Guerilla.

režisér Steven Soderbergh
režisér Steven Soderbergh | Foto: archiv
Čtěte více:
Z filmu o Che Guevarovi bolí diváka uši a pozadí

Příjezd na scénu v Roll-Royce:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy