Stallone a spol. plní, co slíbili: křísí nevzkřísitelné

Kamil Fila Kamil Fila
11. 8. 2010 19:30
Přečtěte si první dojmy z chlapáckého superbijáku
Foto: Reuters

Los Angeles - Pravděpodobně o žádném jiném filmu letošního roku se nemluví víc než o Expendables, kteří právě míří do světových kin.

Akční snímek, který napsal a režíroval Sylvester Stallone a hraje v něm plejáda dalších starších i novějších akčních hvězd, patří k těm, které měly dopředu zajištěnou publicitu a šuškandu už jen díky oznámením, kdo se natáčení zúčastnil a kdo odmítl.

Kromě Stalloneho tu výraznou roli hrají Jason Statham, Jet Li, Mickey Rourke, Dolph Lundgren a Eric Roberts, dále bývalý wrestler Steve Austin, ultimátní zápasník Randy Couture a americký fotbalista Terry Crews.

Foto: HCE

Pro znalce béčkových akčních filmů bude povědomé jméno Garyho Danielse, jakýmsi bonusem je krátké vystoupení Arnolda Schwarzeneggera (coby kalifornského guvernéra) a Bruce Willise.

Nabídku dostali i Jean-Claude Van Damme, Steven Seagal a Wesley Snipes (údajně byl osloven i Chuck Norris), tedy již poněkud vyšeptalé akční hvězdy, které ale nabídku buď odmítly, nebo si nebyly schopny přizpůsobit pracovní diář.

Ultimátní akční zážitek

Příběh o týmu žoldáků, kteří mají svrhnout latinoamerického diktátora, byl přitom mnohokrát přepisován právě na základě toho, jaký herec podepsal smlouvu. Stallone si tímto projektem chtěl splnit dlouhodobý sen: ukázat se divákům ještě jednou ve formě obklopený množstvím dalších kolegů - a poskytnout divákům jakýsi ultimátní akční zážitek.

Čtěte také:
Stallone chystá akční film snů. Bude v něm i Arnold

Ideologie a estetika akčních filmů 70. a 80. let byla zaměřena velmi výkonnostně, sebestředně a okázale, podobně jako tehdejší ekonomika USA. Akční hrdinové svou aktivitou stvrzovali národní politiku zaměřenou na silné jedince, často se také akční filmy vztahovaly ke studené válce.

Odhlédnuto od dobového a politického kontextu tyto ale snímky vždy působily především svou přímočarostí, která umožňovala ventilovat mužům skrytou agresi, kterou v nich jinak kultura potlačuje. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Je otázka, jestli Stallone dospěje do stavu Clinta Eastwooda, který své postavy zastávající cestu tvrdého řešení silně přehodnocuje. Větším paradoxem je, že čisté akční filmy ze staré školy už dávno vyšly z módy a málokdy se z nich kinech stávají hity.

Pokud skórují, tak jen na „střední úrovni". Doba si žádá spíše filmy žánrově kombinované a cílené na různé druhy publika, přičemž na ženské publikum se míří pomocí zapojení romantických linií, výraznější psychologizace a představením aktivních ženských figur.

Foto: Reuters

Expendables mají publicitu jako velký trhák, ale bylo by překvapení, kdyby nakonec v amerických kinech utržili více než 100 milionů dolarů. Na tuto sumu nedosáhly ani předchozí Stallonovy filmy, šestý díl Rockyho a čtvrtý díl Ramba; byť jejich přijetí bylo celkově pozitivní.

Osmdesátimilionový produkční rozpočet Expendables je tedy značně riskantní, i když se počítá s tím, že film bude mít dobrý prodej na nosičích pro domácí kina.

Tetování a hormony

Letošní rok měl být v kinech velkým návratem k poetice kinematografie 80. let, ale tato sázka zatím komerčně příliš nevychází. Dokonce ani výrazně sebeironické a cool filmy jako A-Team nenacházejí opravdu masové publikum.

Expendables se každopádně předhánějí v tom působit co nejdrsněji. Dávno před začátkem natáčení byly zveřejněny záběry, jak se dvaašedesátiletý Stallone snaží dostávat do formy (viz zde), postupně přibývaly zprávy, že spoustu akčních rolí točili představitelé filmu bez kaskadérů naostro.

Foto: Aktuálně.cz

Při jedné nich wrestler Austin poranil Stallonův zátylek tak nešťastně, že herec skončil na operačním sále. Pro britskou distribuci prý musel být vystřižen dvouvteřinový záběr, jak nůž prořízně hrdlo jednomu z diktátorových vojáků.

Bulvární deníky spekulují, že si Stallone nechal pořídit nové tetování pokrývající velkou část horní poloviny těla, aby zakryl stařecké křečové žíly. V poslední době ohromily laickou veřejnost záběry na Stallonova pepkonámořníkovská předloktí.

Na jeho celkovém vzhledu se kromě usilovného tréninku a tvrdé diety podle všeho podílí legální suplementy na prokrvování na bázi oxidu dusnatého, ale pravděpodobně i užívání ilegálního růstového hormonu.

Expendables měli slavnostní premiéru v USA 3. srpna, široké nasazení do zámořských kin bude tento týden 10. sprna; v Česku budou uvedeni 19. srpna.  Původně je chtěl distributor promítat pod inovativním názvem Odepsanci, jak uvádějí české titulky k traileru. Vůči tomu se ale zvedla vlna nevole; kompromisní titul proto nyní zní Expendables: Postradatelní.

Pro úplný žilní obraz rozklikni zde
Pro úplný žilní obraz rozklikni zde | Foto: Kultura

Film měl ještě před slavnostní premiérou hodinovou prezentaci na Comic Conu v San Diegu (viz zde), což je nejprestižnější akce pro filmové trháky roku. Stallone zde zároveň převzal od fanoušků cenu za celoživotní dílo (tedy především za Rockyho a Ramba).

První dojmy po projekci

Ve středu 11. srpna proběhla s týdenním předstihem novinářská projekce pro české recenzenty. Než přijde čas na oficiální analytičtější text, nabízíme několik prvních postřehů.

Film v zásadě naplňuje, co slíbil. Skutečně jde o návrat formy akčních snímků z 80. let, jak je to jen v dnešních podmínkách možné natočit. Děj je maximálně přímočarý, vidění světa čistě mužské, respektive chlapecké, a všechny problémy se řeší ručním násilím. Jediné dvě ženské postavy jsou si hodně podobné, a přitom si hrdinové dělají ze sebe legraci „ona není tvůj typ."

Foto: Bioscop

Nechybí tradiční složka Stallonových filmů - meditování nad posláním muže v dnešním světě. Téma stárnutí naopak není nijak zdůrazňováno; film se odehrává spíš ve zvláštním dobovém i politickém bezčasí než zcela tvrdém "republikánském" duchu. Tuto politickou rovinu ale většina fanoušků nebude řešit.

Co se týče akce, nacpali jí sem tvůrci hodně; zvláště finále bylo roztáhnuto do bombastických rozměrů. Celkem tu jsou rozvrženy tři velké bloky akce - úvodní, kdy se seznámíme s členy týmu při zátahu na somálské piráty, potom uprostřed filmu, kdy Stallone a Statham udělají průzkumný výlet na ostrov Vilana (ten statisticky vyčísleno přinese 41 mrtvých na straně nepřátel), a pak zmiňované finále, kde zemře více než dvojnásobek lidí než při „průzkumném výletu". Mezitím se odehraje jedna automobilová honička a bitka v opuštěné továrně a jedna bitka na basketbalovém hřišti.

Stallonova fyzička je jinak obdivuhodná

Nutno ovšem podotknout, že se velká část akčních scén odehrává v noci či potemnělých prostorách a střih je velmi rychlý; kamera se nekochá dlouhými přehlednými záběry, spíše se nás snaží vtáhnout do akce. Hodně akce je založeno na praktické podobě bojových umění kombinované s bojem se střelnými zbraněmi (často prováděno najednou); výrazný je důraz na zápasy v ultimátním a wrestlingovém stylu.

Foto: Kultura

Členů Stallonova týmu je celkem šest a nejsou dokonale sehraní - prakticky jediná interakce probíhá mezi Stallonem a Stathamem a pak opět mezi Stallonem a Jetem Li, ostatní jsou zde do počtu. Přinejmenším zápasník Randy Couture zůstal hodně nevyužitý.

Zajímavé je postavení Dolpha Lundgrena, který je chvíli na straně týmu Expendables, a pak hraje proti nim. Mickey Rourke hraje bývalého člena týmu, který již nechce zabíjet. Jeho postava je ale natolik rozehraná, že se pravděpodobně počítá s jejím návratem v případném druhém dílu, o němž už se předem mluví.

Na straně padouchů se výrazněji projevuje pouze holohlavý wrestler Steve Austin, který zde účinkuje proto, aby v jedné scéně „nakopal Stallonovi zadek" - což se ostatně stalo i při zmíněném natáčení scény v reálu.

Stallonova fyzička je jinak obdivuhodná, pravděpodobně nikdy předtím nebyl tak vyrýsovaný jako zde; ve svých 61 letech navíc zvládá i velmi dobře běhat. Naopak na Jet Lim už se projevuje, že nemůže provádět takové kousky jako dřív. Dolph Lundgren a Mickey Rourke spoléhají hodně na to, že jejich postavy mají vypadat sešle.

Setkání Stallona, Bruce Willise a Arnolda Schwarzeneggera v kostele má mimořádně sebeironický nádech a patří k nejzábavnějším částem filmu, který si je dobře vědom, že se vlastně jen snaží oprašovat a na chvíli vzkřísit nevzkřísitelné. 

 

Právě se děje

Další zprávy