Sorry, agente Cruisi, já nemluvím česky

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 5. 2006 14:00
Premiéra - Disk se zničí za pět vteřin a Tom Cruise alias Pavel Sobotka vyrazí ve čtvrtek do akce v Mission: Impossible III. Soupeř je zvlášť tuhý.

Od uvedení druhého dílu akční série uplynulo šest let, od uvedení toho prvního dokonce deset. Další pokračování tak bylo na spadnutí už jen proto, že první dva díly dohromady v kinech vydělaly přes miliardu dolarů. A to už je sumička, pro kterou stojí za to vytáhnout Cruise z jeho scientologického pohádkového království.

Čerstvý otec a údajný pojídač placenty se tedy vrací opět jako tajný agent Ethan Hunt, pro kterého splnění žádné mise není nemožné. Přestože tentokrát se musí utkat s protivníkem, který mu slibuje, že si najde jeho ženu a udělá jí něco hodně ošklivého. A protože to říká ústy Philipa Seymoura Hoffmana, známého představitele zvrhlých pošuků, není důvod mu nevěřit.

Ti dva se ovšem spolu na plátně poprvé setkali v trochu jiném filmu. V Andersonově Magnolii z roku 1999, kde si Hoffman - čerstvý držitel Oscara za film Capote - střihl roli zvrhlého ošetřovatele, zatímco Cruise tu v roli úlisného nadsamce předvedl, že má dost značný smysl pro sebeironický humor, ač to tak z většiny jeho filmů nevypadá.

M:I III: Philip Seymour Hoffman
M:I III: Philip Seymour Hoffman | Foto: Bontonfilm

Ale ani takových nepřátel jako Hoffman se Cruise nebojí. Má totiž natrénováno. "Trénoval jsem celý rok, dokonce i během natáčení Války světů. Když už jsem se rozhodl zvládnout sám ty kaskadérské kousky, nemohl jsem si dovolit vypadat v záběrech trapně nebo si třeba při nějakém skoku zlomit kotník," říká hrdě.

Nové pokračování režíroval J. J. Abrams, autor veleúspěšných seriálů Ztraceni a Alias, o kterém se spekuluje také jako o adeptovi na režii nového pokračování kultovního Star Treku. Tvůrci zatím podrobnosti o zápletce úzkostlivě tají, o to více ale hýří superlativy.

M:I III: Tom Cruise má natrénováno
M:I III: Tom Cruise má natrénováno | Foto: Bontonfilm.cz

Abrams slibuje ještě více akce, více explozí i více oněch kaskadérských výkonů, dokonce i svéráznou terapii Cruisem. "Prosté potěšení z akční podívané doplní hlubší emoce. Chceme prostě, aby diváci dostali víc, než očekávají, a aby se na konci filmu cítili lépe než na jeho začátku," říká tajuplně.

Záporné postavy jsou obvykle zajímavější než ty kladné - což o nové Mission: Impossible platí dvojnásob, přestože řady Cruisových fanoušků by nejspíš tvrdily opak. Kromě Hoffmana coby  bezohledného obchodníka se zbraněmi a herecké třešničky na dortu se tu objeví i matrixovský Laurence Fishburne, Jonathan Rhys-Meyers, který čerstvě zazářil v Allenově Match Pointu, či Ving Rhames, který na sebe upozornil už v prvních dvou dílech série.

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible III.
Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible III. | Foto: Aktuálně.cz

A co onen Pavel Sobotka? Přece krycí jméno samotného Toma Cruise. Když se snaží v utajení dostat z USA do Šanghaje, představí se při letištní kontrole jako Pavel Sobotka. Letuška mu nerozumí, přesto jaksi telepaticky pochopí, že je to jazyk země, kde agent bojoval v předchozí misi, takže mu odpoví: "Sorry, I don´t speak Czech."

České stránky filmu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy