Sedmý Potter v Česku překonal rekord prvního víkendu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 11. 2010 16:49
1. část závěrečného dvojfilmu vidělo čtvrt milionů lidí
Foto: Warner Bros. Pictures

Praha - Na českém trhu sedmý díl Harryho Pottera, tedy zfilmovaná první půlka závěrečné, sedmé knihy J. K. Rowlingové, překonal při prvním víkendu nejen dosavadní rekordy potterovské série jako v USA, ale i historické tabulky nejúspěšnějších startů. 

Film Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část po premiéře podle Unie filmových distributorů přilákal kin 246 180 fanoušků. Historické tabulce úspěchů prvního víkendu doposud kraloval snímek Harry Potter a Princ dvojí krve, který vloni v červenci navštívilo během popremiérového víkendu 172 266 zájemců.

Do českých kin přišla první část sedmého filmu v počtu 36 kopií, další jsou na digitálních nosičích. V kinech jsou verze dabované i opatřené titulky.

Na rozdíl od světa, kde si série udržuje stabilní skupinu fanoušků, tak v Česku roste počet diváků, kteří na filmy s dospívajícím čarodějem chodí. Může to být být dáno jistým zpožděním za světem, se kterým se u nás fenomén Potter uchytil přece jen uchytil. Na druhé straně se dá tento trend vyvětlit i stále rostoucím počtem multiplexů, ve kterým vždy patří potterovské filmy k nejviditelnější nabídce.

Foto: Warner Bros. Pictures

Pohled do historického žebříčku filmů s nejvyšší návštěvností za první víkend odhaluje, že Češi slyší možná jeětě víc na totéž, co publikum jinde ve světě - reklamní kampaně a filmy na pokračování, tedy zavedené značky. Zároveň se ale ukazuje, že jsou poměrně velcí patrioti a chodí na české filmy, respektive na „hezké české filmy, které pohladí po duši".

Druhé a třetí místo tabulky doposud patřilo okračováním Pána prstenů s podtituly Návrat krále a Dvě věže; zhlédlo je 149 095, respektive 138 868 fanoušků. Nejlepší víkendový výsledek z domácí tvorby dosud má s počtem 119 602 diváků Jáklův Kajínek a v tabulce je pátý. Za ním následují na jedenáctém místě Vratné lahve Jana Svěráka s bilancí 107 357 lidí.

Hlavně pro fanoušky

I ve světě sedmý díl díl Harryho Pottera, respektive zfilmovaná první půlka závěrečné, sedmé knihy J. K. Rowlingové, naplnil předpovědi, že půjde o největší očekávaný hit konce letošního roku v kinech. Přestože se vše teprve chystá na závěrečný boj s lordem Voldemortem a panuje shoda, že jde především o ochutnávku a předehru před opravdovým finále, zaznamenal film Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část za mořem nejlepší start ze všech filmů dosavadní série.

Čtetě také:
Potterovi věrní vydobyli Relikvii smrti rekordní start

Z 9 400 pláten ve 4125 nasazených kinech nasbíral 125,1 milionu dolarů a předběhl tak dosavadní maximum 102,7 milionu dolarů, které z prvního víkendu držel v USA čtvrtý film série, Harry Potter a Ohnivý pohár z roku 2005.

Foto: Warner Bros. Pictures

Je nicméně zajímavé, že k vítězství pomohly sedmičce především vyšší ceny vstupného. Na film totiž přišel takřka totožný počet návštěvníků jako na Ohnivý pohár, ale i na první Kámen mudrců, kterým v roce 2001 série začínala. Na každý z filmů se prodalo okolo 16 milionů vstupenek. Distributor hlásí, že 57 procent diváků byly ženy a 56 procent všech návštevníků a návštěvnic bylo mladších než 25 let.

Tato čísla se dají interpretovat tak, že filmový Potter si hned od začátku získal pevné publikum, které rostlo spolu s ním stejně jako čtenáři knih. Část diváků včetně doprovodu se jistě mění, ale jádro podle všeho zůstává stejné. Naštěstí pro studio Warner Bros. je jich tolik, že z celosvětového hlediska je už teď Harry Potter nejvýdělečnější sérií všech dob. Prvních šest dílů vyneslo v kinech 5,4 miliardy dolarů.

Potterovský fenomén je možná silnější mimo Spojené státy - už proto, že je napojen na britskou tradici. V celosvětových tabulkách, kam se započítávají zisky z amerických i zámořských trhů, nicméně sedmý díl nepřekonal dosavadní potterovský rekord série (byť se zapíše do tabulky velmi vysoko). Podle odhadů si za první víkend z USA a dalších 54 zemí připíše okolo 330 milionů dolarů, což by ho řadilo na páté místo, těsně za pátý Fénixův řád (332,7 milionu).

Z absolutně celosvětového hlediska měl nejlepší výsledky šestý potterovský fim Princ dvojí krve z loňského roku,  který vydělal 394 milionů - a je tak zároveň na vrcholu tabulky nejlepších světových startů vůbec.  Za ním je třetí Spider-Man a třetí Piráti z Karibiku.

Stejné pořadí mají zámořské, tedy mimoamerické tabulky. Tady Princ dvojí krve vede i se ziskem 236 milionů. Relikvie smrti se ziskem 205 milionů by se mohly dostat hned na třetí místo.

 

Právě se děje

Další zprávy