Potterovi věrní vydobyli Relikvii smrti rekordní start

Pavel Kroulík
22. 11. 2010 10:27
v USA film překonal rekord série, ve světě se mu blíží
Foto: Warner Bros. Pictures

Los Angeles - Sedmý díl Harryho Pottera, respektive zfilmovaná první půlka závěrečné, sedmé knihy J. K. Rowlingové, naplnil předpovědi, že půjde o největší očekávaný hit konce letošního roku v kinech. Přestože se vše teprve chystá na závěrečný boj s lordem Voldemortem a panuje shoda, že jde především o ochutnávku a předehru před opravdovým finále, zaznamenal film Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část za mořem nejlepší start ze všech filmů dosavadní série.

Foto: Warner Bros. Pictures

Z 9 400 pláten ve 4125 nasazených kinech nasbíral 125,1 milionu dolarů a předběhl tak dosavadní maximum 102,7 milionu dolarů, které z prvního víkendu držel v USA čtvrtý film série, Harry Potter a Ohnivý pohár z roku 2005.

Potterovi věrní.

Je nicméně zajímavé, že k vítězství pomohly sedmičce především vyšší ceny vstupného. Na film totiž přišel takřka totožný počet návštěvníků jako na Ohnivý pohár, ale i na první Kámen mudrců, kterým v roce 2001 série začínala. Na každý z filmů se prodalo okolo 16 milionů vstupenek. Distributor hlásí, že 57 procent diváků byly ženy a 56 procent všech návštevníků a návštěvnic bylo mladších než 25 let.

Tato čísla se dají interpretovat tak, že filmový Potter si hned od začátku získal pevné publikum, které rostlo spolu s ním stejně jako čtenáři knih. Část diváků včetně doprovodu se jistě mění, ale jádro podle všeho zůstává stejné. Naštěstí pro studio Warner Bros. je jich tolik, že z celosvětového hlediska je už teď Harry Potter nejvýdělečnější sérií všech dob. Prvních šest dílů vyneslo v kinech 5,4 miliardy dolarů.

Proto jsou také snímky koncipovány hlavně pro znalé fanoušky, kteří vyžadují na plátně oblíbené figury i atributy kouzelnického světa. I ti recenzenti, kteří filmy a jejich styl přijímají vstřícně, se shodují, že bez znalosti čím dál tlustších knižních předloh jsou adaptace pro "diváky zvenku" občas nepříliš srozumitelné nebo aspoň ne tolik zábavné. Dá se tedy spekulovat i o tom, co se s Potterem stane, až "první generace" odroste a jestli se série zařadí k "nehynoucím" klasikám typu Hvězdných válek či Bonda.

Rekordní výsledky sedmého Pottera napovídaly už první zisky. Film získal z prvního půlnočního promítání v zámořských kinech 24 milionů dolarů. Což je třetí nejlepší výsledek za dvěma díly upírsko teenagerské ságy Twilight - Zatmění a Novým měsícem. Za první započítávaný den, tedy pátek, pak film vydělal 61 milionů, což je 49 procent víkendových příjmů a páté místo v historických tabulkách zámořských filmových startů.

V tabulce nejvyšších amerických tržeb za úvodní víkend řadí suma 125 milionů sedmý potterovský film na šesté místo; Ohnivý pohár je šestnáctý. Na vrcholu stále zůstává batmanovský Temný rytíř, který si v roce 2008 za první víkend připsal 158,4 milionu dolarů.

Na dalších místech jsou Spider-Man 3 (151,1 milionu), Piráti z Karibiku: truhla mrtvého muže (135,6) a Iron Man 2 (128,1 millionu dolarů). Posledně jmenovaný film drží rekord za letošní rok a Relikvie smrti skončily těsně za ním na druhém místě.

Počkejte si na 3D

Sedmý Potter oproti původním ohlášením nebyl nakonec ve 3D, protože konverze se podle studia ukázala jako časově příliš náročná, přesto se film promítal v rekordním počtu 239 amerických IMAX kin. Na vstupném tu získal 12,4 milionu, což je rovněž nový rekord pro formát, od kterého si studia slibují vyšší zisky a úspěch v boji proti pirátům (Burtonova Alenka v říši divů v březnu vytěžila v IMAXech o půl milionu méně).

Foto: Warner Bros. Pictures

Warner Bros. však stále plánuje, že převod osmého filmu do 3D už stihne - což prý spolu s touhou diváků vidět závěrečný boj dobra a zla posune Pottera na „zcela novou úroveň zisků".

Závěrečný díl Harry Potter a Relikvie smrti - 2. část se v kinech objeví příští rok v půli července. A už teď je jasné, že celý sedmý dvojfilm ještě pojistí celé sérii výsadní komerční postavení. Na americkém trhu jsou sice před Potterem (1,84 miliardy) ještě Hvězdné války (1,92) - ale je jen otázka dní, kdy je bradavický student porazí; tedy alespoň nominálně, bez přepočítané inflace.

Potterovský fenomén je možná silnější mimo Spojené státy - už proto, že je napojen na britskou tradici. V celosvětových tabulkách, kam se započítávají zisky z amerických i zámořských trhů, nicméně sedmý díl nepřekonal dosavadní potterovský rekord série (byť se zapíše do tabulky velmi vysoko). Podle odhadů si za první víkend z USA a dalších 54 zemí připíše okolo 330 milionů dolarů, což by ho řadilo na páté místo, těsně za pátý Fénixův řád (332,7 milionu).

Foto: Warner Bros. Pictures

Z celosvětového hlediska měl nejlepší výsledky šestý potterovský fim Princ dvojí krve z loňského roku,  který vydělal 394 milionů - a je tak zároveň na vrcholu tabulky nejlepších světových startů vůbec.  Za ním je třetí Spider-Man a třetí Piráti z Karibiku.

Stejné pořadí mají zámořské, tedy mimoamerické tabulky. Tady Princ dvojí krve vede i se ziskem 236 milionů. Relikvie smrti se ziskem 205 milionů by se mohly dostat hned na třetí místo.

Přes rekordní zisky z Pottera se nicméně ve srovnání s loňskem propadly víkendové americké tržby o čtvrtinu. Lepší skóre před rokem zajistilo kinařům drama The Blind Side se Sandrou Bullockovou a hlavně zmíněný Nový měsíc  - druhý díl ságy Stmívání. Ta bývá s Potterem z hlediska zisků i „popkuturního dopadu" zmiňována v poslední době častěji než fantasy série typu Pána prstenů nebo Hvězdných válek.

Recenzenti jsou k poslednímu Potterovi poměrně vstřícní, na databázi Rottentomatoes.com evidující recenze v angloamerických médiích je z více než 200 kritik skoro 80 procent kladných; průměrné hodnocení se pohybuje na 7, 2 bodech z deseti možných. Podle uživatelské databáze IMDb.com, kde hlasují běžní diváci, má snímek dokonce 8,3 bodu z 10.

Z dalších statistik IMDb je zřejmé, že film se líbí výrazně více mladším divákům a se vzrůstajícím věkem spokojenost hodně klesá. Rovněž výrazně pozitivněji hlasují ženy než muži a o něco lepší známky dávají Američané oproti návštěvníkům kin z jiných částí světa.

 

Právě se děje

Další zprávy