Přinese Di Caprio Scorsesemu Oscara?

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 10. 2006 14:00
New York - Americká kina ovládl Jack Nicholson, Leonardo di Caprio a Matt Damon v novém filmu Martina Scorseseho. Uvnitř: TRAILER
Leonardo di Caprio ve filmu Skrytá identita
Leonardo di Caprio ve filmu Skrytá identita | Foto: Warner Bros

Martin Scorsese byl už šestkrát nominován na Oscara za režii, zatím ale ani jednou nominaci neproměnil. Podaří se mu smůlu prolomit s nejnovějším snímkem Skrytá identita? První ohlasy naznačují, že je to dost možné.

S filmem Skrytá identita (Departed) totiž legendární režisér atakoval americká kina takovým způsobem, že jen za první víkend vydělal 27 milionů dolarů.

Za sebou Skrytá identita nechala nejen další film o Texaském masakru motorovou pilou se sumou 19,1 milionu dolarů, ale i animovanou Loveckou sezonu s 16 miliony.

Do českých kin vstoupí už 26. října v 19 kopiích; i tady se očekává, že rozvíří vody. "Spoléháme na jméno režiséra a kvalitu obsazení. Je to opravdu dobrý film a počítáme s tím, že přitáhne i publikum, které do kina třeba úplně tak často nechodí," říká Pavla Havelková z české pobočky Warner Bros.

Skrytá identita je remake hongkongského filmu Infernal Affairs z roku 2002. Ten se v našich kinech vůbec neobjevil, v Česku je ale dostupný na DVD pod názvem Volavka.

Skrytá identita: Matt Damon s režisérem Martinem Scorsesem
Skrytá identita: Matt Damon s režisérem Martinem Scorsesem | Foto: Warner Bros

Skrytá identita je přímo napěchovaná hvězdami. Hrají v ní Leonardo DiCaprio, Matt Damon a Jack Nicholson, Martin Sheen, Mark Wahlberg či Alec Baldwin.

Podle Warner Bros bylo určujícím faktorem úspěchu filmu právě herecké obsazení. "Je to opravdu výjimečný film," říká ředitel distribuce Warner Bros Dan Fellman. "Čekali jsme, že to obsazení filmu pomůže a vypadá to, že to funguje."

Snímku nicméně mohlo pomoci nejen atraktivní obsazení, ale i vynikající kritiky. Na serveru Metacritic, který shromažďuje recenze z významných amerických a britských médií, si zatím Skrytá identita vysloužila 88 procent ze 100 možných.

Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita
Jack Nicholson ve filmu Skrytá identita | Foto: Warner Bros

"Talent legendárního Martina Scorseseho v této nové americké krimi klasice září tím nejjasnějším světlem," píše nadšeně americký Rolling Stone. Podle ReelViews je Skrytá identita Scorseseho nejlepším filmem od Mafiánů.

"Skrytá identita je nejzábavnějším Scorseseho filmem za poslední dobu," píše David Ansen v Newsweeku. A přidává se i americký Premiere, který mluví o "Scorseseho triumfálním návratu na území, v němž Scorsese nemá konkurenci - kriminální drama".

Film se odehrává v Bostonu, kde státní policie vede válku s organizovaným zločinem. Splétají  se tu osudy policistů i zločinců, kteří se vzájemně snaží infiltrovat do svých struktur a zjistit tak co nejvíc o záměrech druhé strany.

Alec Baldwin ve filmu Skrytá identita
Alec Baldwin ve filmu Skrytá identita | Foto: Warner Bros

Jack Nicholson v něm hraje bosse zločinců, který plánuje průnik do policejích struktur, zatímco jeho vlastní organizace je infiltrována policií v podobě agenta Leonarda di Capria.

Posledním Scorseseho filmem byl před dvěma lety Letec právě s Leonardem di Capriem v roli výstředního milionáře Howarda Hughese. Loni si ještě Scorsese střihl televizní dokument o Bobu Dylanovi, který byl k vidění i u nás.

Letos čtyřiašedesátiletý Martin Scorsese má ve své filmografii řadu filmů, které už patří mezi klasiku světové kinematografie. Chtělo by se říci, že co film, to pojem - kdyby Scorseseho tvorba posledních let nevyvolávala rozpaky.

Pětioscarový Letec i předchozí Gangy New Yorku sice stále čněly nad většinu hollywoodské produkce, ale nebyl to ten starý autor filmů Špinavé ulice, Zuřící býk či Taxikář.

Odhadovaný výdělek prvního víkendu je ovšem u Skryté identity oproti Letci trojnásobný. Skrytá identita je každopádně už nyní nejrychleji vydělávajícím filmem Scorseseho kariéry. Dosud držel rekord jeho Mys hrůzy s 10,3 milionu dolarů v roce 1993.

 

Právě se děje

Další zprávy