Schwarzenegger nebude plakat, ale stane se šerifem

Kamil Fila Kamil Fila
13. 7. 2011 11:47
Po rozvodu si herec vybral jako návratový film western

Los Angeles -  V lednu 2011 bývalý kulturista a hollywoodský herec Arnold Schwarzenegger) ukončil sedmileté působení ve funkci guvernéra státu Kalifornie a začal uvažovat o obnovení herecké kariéry.

Nejprve ohlásil projekt Guvernátor zahrnující komiks a seriál, jejž na Schwarzeneggeorvi na míru ušil legendární comicsový autor Stan Lee. Poté se začaly být spekulace zaručené zprávy stále čstější a divočejší. Mluvilo se o tom, že se kromě jiného vrátí do pokračování filmové série Terminátor.

Snímek z ledna 2007. Arnold Schwarzenegger, doprovázený chotí Mariou Shriverovou, skládá guvernérský slib v kalifornském Sacramentu.
Snímek z ledna 2007. Arnold Schwarzenegger, doprovázený chotí Mariou Shriverovou, skládá guvernérský slib v kalifornském Sacramentu. | Foto: Reuters

Zároveň chtěl vysloužilý akční hrdina přesvědčit, že zvládne náročnější dramatickou úlohu. Jeho prvním hraným návratovým snímkem se měl nakonec stát Cry Macho - adaptace románu N. Richarda Nashe o ovdovělém chovateli koní, který je nucen unést malého chlapce, aby vyřešil svou složitou finanční situaci.

Začátkem května ale Schwarzenegger ohlásil, že své filmové projekty pozastavuje a plně se bude věnovat urovnání manželské krize zaviněné prozrazením, že má třináctiletého syna se služebnou, která pracovala v jeho domě. Narušení image „muže rodinného typu", na níž ostatně stál i projekt Guvernátor, jenž musel být odložen k ledu, tak značně ztížilo možnost stát se znovu široce oblíbenou hvězdou.

Manželská krize vyvrcholila tím, že televizní moderátorka Maria Shriverová -  s níž byl Schwarzenegger ženatý od roku 1986 a má s ní čtyři děti -  podala minulý týden žádost o rozvod pro „nepřekonatelné rozdíly". Projekt Cry Macho, jenž by měl představit Schwarzeneggera z citlivější stránky, je "nyní mrtvý nebo minimálně odložený až do února 2012" - uvedla hercova agentura.

Foto: Aktuálně.cz

Nyní jde spíše o to znovuobnovit obraz akčního hrdiny. Proto se prvním Schwarzeneggerovým filmem stane western The Last Stand, jenž se začne natáčet už v září a v kinech se objeví v roce 2012, citovala agentura Reuters zdroj z přímo z filmového štábu.

Nejmenovaný zdroj dále řekl, že „jde o western ve starém stylu a ušitý na míru třiašedesátiletému herci, který ztvární muže řešícího morální dilema. Potřebovali jsme na to správnou ikonickou osobnost." Oficiálně však studio Lionsgate odmítlo angažmá komentovat.

Schwarzenegger bude hrát stárnoucího šerifa, který musí zabránit šéfovi drogového kartelu, aby překročil mexickou hranici. Film se původně plánoval jako třicetimilionový projekt s Liamem Neesonem v hlavní roli; s příchodem Schwarzeneggera rozpočet pravděpodobně vzroste nejen o vyšší honorář.

Režisérem snímku bude jihokorejský filmař Kim Jee-woon (psáno též Ji-un Kim), který ve své domovině patří k největším hitmakerům (Quiet Family, Foul King, Tale of Two Sisters). Na západní trh se dostala i jeho gangsterka Bittersweet Life, akční western Hodný, zlý a divný (inspirovaný slavným snímkem Sergia Leoneho Hodný, zlý a ošklivý) a vražednický thriller Viděl jsem ďábla.

Foto: Reuters

Kim, pro něhož to bude první film točený v angličtině, o The Last Stand tvrdí, že půjde o „kombinaci Smrtonosné pasti a westernu V pravé poledne". Rozhodně přitom nelze očekávat usedle režírovaný snímek, ale spíše expresivně stylizovanou jízdu, která zužitkuje i sám fakt Schwarzeneggerova „návratu do formy".

Nyní se již začíná spekulovat, jaký komerční ohlas by film mohl mít. Varováním byl nepovedený comeback Mela Gibsona, který zkusil drama The Beaver (Bobr) v režii Jodie Fosterové. Snímek byl divácky zcela ignorován a nepomohly ani dobré ohlasy recenzentů.

V případě The Last Stand se počítá s tím, že Schwarzenegger je stále mezinárodní hvězda, kromě domovské Evropy je populární i v Asii díky reklamám natočeným v Japonsku. A právě v Asii by jeho návrat mělo zaštítit Kimovo jméno. Navíc právě takovýo film by asi chtěli Schwarzeneggeovi fanoušci vidět spíše než animovaný comics či plačtivé drama.

Posledním zjevením Schwarzeneggera na plátnech kin byla malá role ve snímku Sylvestera Stallona The Expendables v roce 2010, kde hrál právě kalifornského guvernéra.

Čtěte také:
Arnold se vrátí na plátno jako plačící chovatel koní

 

Právě se děje

Další zprávy