Ridley Scott hodlá natočit nového Blade Runnera

Kamil Fila Kamil Fila
19. 8. 2011 19:24
Staronová sci-fi má do kin přijít v roce 2014

Londýn - I v záplavě remaků či jinak vystavěných a pojmenovaných nových verzí (re-imaginace, reboot), kterých je poslední dobou tolik, že už přestávají překvapovat, je toto stále jedna z nejneuvěřitelnějších zpráv. Režisér Ridley Scott znovu natočí svého vlastního Blade Runnera; přelomovou sci-fi z roku 1982 líčící Los Angeles v roce 2019, kde se mezi lidmi pohybují i umělé bytosti - androidi.

V březnu tohoto roku společnost Alcon Entertainment spadající pod studio Warner Bros. koupila filmová, televizní a dodatečná práva na další produkty spojená se značkou Blade Runner. Producent Andew Kosove (Insomnia) původně počítal na místo režiséra s Christopherem Nolanem, nicméně nakonec se mu podařilo uhnat přes producenta původního snímku, 86letého Buda Yorkina, i původního režiséra Scotta.

Foto: archiv

Superpracovitý 74letý Scott, jehož jméno je do budoucna spojováno v mnoha projekty, momentálně natáčí epickou sci-fi Prometheus, v níž hodlá rozvíjet futuristickou vizi vesmíru - snímek byl původně ohlašován jako pátý díl série Vetřelec, ale nakonec se rozrostl do mnohem košatější podoby a přímo vetřelci v něm pravděpodobně ani figurovat nebudou. Premiéra je plánována na 8. července 2012.¨

Svěží a čerstvé

Od Scotta dosud nepřišlo žádné oficiální vyjádření k novému Blade Runnerovi, některé zprávy už ale jasně hovoří o tom, že smlouvu na natáčení podepsal a celá věc je jistá. Zatím všechny informace po osobní schůzce v Londýně pomalu dávkuje producent Kosove.

Čtěte také:
Ridley Scott prý objasní původ života na Zemi 
Kultovní Blade Runner je definitivně hotov. Na DVD

"Vše, co Ridley jako filmař udělá, je svěží a čerstvé," rozptyluje obavy ohledně toho, proč znovu točit tentýž film. „Věřím, že vidí možnost, jak udělat něco zcela originálního a odlišujícího se od prvního Blade Runnera." Základem tedy má být udržet oba snímky od sebe oddělené, jak jen to půjde.

Foto: archiv

V novém filmu se tedy pravděpodobně neobjeví stejné postavy ani titíž herci. Harrison Ford, jenž hrál hlavní roli, dal navíc mnohokrát najevo, že zkušenost s natáčením původního filmu pro něj nebyla příjemná. Scottův perfekcionismus při vytváření záběrů prý byl nesnesitelný. Těžko také říct, v jaké podobě či roli by se Ford mohl vrátit - pokud film bude časově umístěn do roku 2019, nebude už vzhledem k pokročilejšímu věku moc zopakovat úlohu lovce androidů Deckarda.

Absenci Harrisona Forda podporují i Kosovova slova: „Nehovořím přímo za Ridleyho. Ale pokud se ptáte mě, tak tento film nebude mít nic společného s Harrisonem Fordem. Je to naprosté přepracování a v mých představách jde udělat vše nové včetně obsazení."

Žádné komerční krmivo

Kosove dále uklidňuje fanoušky původního filmu: „Když jsme učinili první oznámení, vynořilo se hodně skepticismu. Teď, když je zpět Ridley, začíná to být lepší. A jakmile budeme mít správného scenáristu, fanoušci se budou cítit ještě lépe. Chtěl bych, aby lidé věděli, že zamýšlíme velmi vážně pojmout tento film uměleckým způsobem. Nepůjde o žádné komerční krmivo."

Foto: archiv

Jak podotýkají LA Times, film vzhledem k tomu, že přípravy na natáčení (psaní scénáře, obsazování rolí, vytváření uměleckých návrhů dekorací a kostýmů) potrvá 18 měsíců a natáčet se začne v roce 2013, není šance, aby se nový Blade Runner dostal do kin dříve než v roce 2014. Vtipné je, že snímek se odehrává ve vzmíněném roce 2019, čili za pět let od premiéry by měla nastat situace popisovaná ve filmu. Pokud ovšem děj nebude přesunut dále.

Pořád totiž nepadlo jasné slovo, zda film opravdu převypráví stejný příběh, nebo se bude jen odehrávat v bladerunnerovském světě. Pro případné pokračování by se pravděpodobně hodily dva romány K. W. Jetera navazující na původní knihu P. K. Dicka Sní androidi o elektrických ovečkách? - podle níž první film vznikl.

Scottovi, který je sám nesmírně činný producent (do roku 2012 má pod svými křídly hned 9 filmů a seriálů), bude kromě Kosova a jeho obchodního partnera Brodericka Johnsona zajišťovat  producentský servis i zmíněný Bud Yorkin; svůj poslední film, drama Křižovatky s Richardem Gerem a Sharon Stone, přitom produkoval v roce 1994 a od té doby je na odpočinku.

Ridley Scott
Ridley Scott | Foto: Aktuálně.cz

U Blade Runnera Yorkin sice figuroval  jen jako koproducent, dokonce ani není uveden v původních titulcích - nicméně i tak šlo o zřejmě nejnáročnější film, na němž se podílel. Blade Runner v době svého uvedení nebyl velký hit. Vysoké náklady okolo 28 milionů dolarů se z 27,5 milionových tržeb v amerických kinech nevrátily (film se stává výdělečným, až když utrží dvojnásobek nákladů, neboť 50 procent si berou kina).

Tentýž rok ho předstihl, ale rovněž propadl i trikově revoluční Tron, trhákem byl naopak Barbar Conan - všechny tyto tituly se nyní po 30 letech dočkaly svých remaků.

V kinech si Blade Runner tedy napoprvé nevedl moc dobře, ale různá vydání na videu, DVD a Blu-ray mu umožnila stát se ziskovou kultovní klasikou. Být komerčně úspěšný, být klasikou a být kultem jsou přitom tři množiny, které se vůbec nemusejí protnout.

Mírné rozpaky

Dočkal se i znovuuvedení do kin v roce 1993 (tehdy utržil 3,7 milionu dolarů) a pak ještě v roce 2008 (téměř 1,5 milionu). Právě Blade Runner zavedl módu tzv. režisérských sestřihů (directors cut), které umožňují režisérům uvést své filmy v původně zamýšlené podobě - při uvedení v roce 1982 totiž snímek končil nesmyslným podivným happy endem.

Foto: Aktuálně.cz

Jak může nyní dopadnout nový Blade Runner, se vůbec nedá předvídat, dokud neuvidíme, v jaké filmařské formě je Scott, až bude mít premiéru Prometheus. Zatím je Scottův návrat ke kořenům své tvorby přijímán spíše s opatrnými rozpaky, protože doba není nakloněna atmosférickým filozofickým science fiction filmům, jak jsou alespoň Prometheus i Blade Runner avizovány a široce chápány.

Ve hře také zůstává, zda se tvůrčí tým rozhodne natočit nového Blade Runnera ve 3D, případně použít i nově přicházející technologii umožňující natáčení na dvojnásobný počet okének za vteřinu (48 snímků místo standardních 24), jež má být poprvé otestována u (před)pokračování Pána prstenů - Hobita.

Andrew Kosove nicméně zatím jako producent nepředvedl žádný zvláštní výkon, jeho jedinou nákladnější sci-fi je poměrně nepovedená post-apokalyptická Kniha přežití (Book of Eli) s Denzelem Washingtonem v hlavní roli. Jeho největším komerčním (i uměleckým) úspěchem pak zůstává slzopudné sportovní melodrama Zrození šampiona (The Blind Side), za nějž Sandra Bullocková dostala Oscara.
 
Každopádně ale oznámení a doprovodné informace o novém Blade Runnerovi v režii Ridleyho Scotta vypadají nadějněji než zprávy o tom, že jeho bratr Tony Scott hodlá udělat remake klasického brutálního westernu Sama Peckinpaha Divoká banda.

 

Právě se děje

Další zprávy