Režisér Avatara chce šířit 3D zážitky i v televizi

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
12. 4. 2011 13:21
Cameron založil firmu pro využití 3D na obrazovce
Foto: Reuters

Los Angeles - Režisér James Cameron, jehož Avatar vyvolal ve filmových studiích a mezi kinaři 3D horečku, vytvořil společnost, jejímž cílem bude širší využití 3D technologií v televizním vysílání.

Foto: Bontonfilm

Cameron, jenž se osobně účastní vývoje nových technologií, firmu založil společně s kameramanem Vincem Pacem, s nímž spolupracoval na vývoji Fusion 3D kamery i na natáčení Avatara.

Společnost Cameron-Pace Group chce vyvíjet nové kamerové systémy, služby a kreativní nástroje, které usnadní šíření 3D technologií do seriálů, sportu i reklam vysílaných televizí, ale také do počítačových her. 

Cameron je přesvědčen, že za pět let bude trojrozměrné vysílání v televizní tvorbě hrát výraznou roli. "Všechny pořady budou dělány ve 3D. Sport, seriály i improvizované pořady - zatím jsme neviděli nic, čemu by 3D nepřineslo výraznou přidanou hodnotu," tvrdí šestapadesátiletý Kanaďan.

Přes rozsáhlé investice některých společností do vývoje 3D televizí a další techniky zatím jejich prodej nenaplňuje očekávání. Za největší překážky většího rozšíření jsou považovány vysoká cena televizí a nutnost nosit 3D brýle. Cameron je přesvědčen, že právě vývoj lehčích a levnějších 3D brýlí postup nové technologie značně usnadní; dokonce tvrdí, že za pár let už nebudou speciální brýle ani potřeba.

Jeho společnost chce zároveň pomoci se snižováním nákladů na natáčení 3D televizních pořadů. Jednou z cest má být natáčení pořadů pouze ve trojrozměrném formátu, z něhož bude možné snadno vytvořit dvourozměrnou verzi. Dosud se většina takových pořadů musela natáčet zvlášť ve dvou verzích, což je velmi nákladné. Stejně tak by si televize podle Camerona neměly na 3D natáčení "pořizovat" zvláštní štáby a režiséry.

Avatar byl a zatím podle všeho i zůstává jediným filmem, kde je 3D začleněno do vyprávění, resp. je i jedním z jeho nositelů, nikoli jen "ozdobou". Jistě je to dáno také tím, že režisér se osobně a s nasazením dlouhodobě podílí na rozvoji a testování 3D technologií, které pak použil při natáčení nejziskovějšího filmu všech dob, jenž do pokladen kin přinesl 2,7 miliardy dolarů.

Cameron se dál účastní vylepšování techniky. Nejnovější výsledky chce použít pro chystaný druhý díl, jenž by se měl odehrávat v mořích mimozemského měsíce Pandora. V rámci výzkumu a vývoje vzniká za Cameronovy účasti mimo jiné miniponorka pro zkoumání Mariánského příkopu. S ní by měly vznikat i záběry pro pozdější využití ve filmu a základy pro tvorbu mimozemského podmořského světa.

Režisér se účastní také vývoje kamerového systému pro marsovské vozítko Curiosity - což by mohlo napovídat, kde se pak bude odehrávat třetí pokračování. Tedy nejen na Pandoře a v jejích mořích, ale i ve vesmíru; potažmo na dalších měsících tamního systému.

Před několika dny Cameron oznámil, že by při pokračování Avatara chtěl také využít nejméně dvojnásobný počet snímků za vteřinu, než je současný standard; hollywoodské filmy od dvacátých let využívají 24 snímků za vteřinu. Slibuje si od toho značné zlepšení obrazu, resp. redukci rozmazaného efektu.

Současně řekl, že už pracuje na scénáři dvojky, ale od samotného filmování ho prý dělí ještě 18 měsíců. Nicméně už teď si režisér a 20th Century Fox pronajali pro natáčení dalších dobrodružství z planety Pandora prostory jihokalifornských Manhattan Beach Studios. V komplexu MBS Media Campus jsou například i disneyovská studia Marvel, kde vznikl druhý Iron Man nebo Thor.

Zatím není známo, kde by měly vzniknout živě točené "nadvodní" scény. Jednička se točila na Novém Zélandu, kde si Cameron najal firmu WETA, již částečně vlastní tolkienovský Peter Jackson. Premiéra Avatara 2 je plánována na prosinec 2014, trojka by pak měla následovat přesně za rok.

 

Právě se děje

Další zprávy