Proč o Oscary bojuje za Česko Anglický král

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 9. 2007 18:20
Menzel se většinově líbil, říká šéfakademik Vachler

Praha - Česko vyslalo na Oscary Menzelovu adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále. Předseda České filmové a televizní akademie (ČFTA) Petr Vachlerv rozhovoru pro Aktuálně.cz popisuje, jak probíhal výběr nominovaného snímku.

A: Není problém, že Anglický král šel do kin už loni?

Odpověď je velmi jednoduchá: filmy zařazené do soutěže o Oscara za nejlepší zahraniční film musí mít premiéru od začátku října 2006 do konce září 2007. Příprava a výběr filmů je procedurálně velmi složitá a náročná záležitost. Američané potřebují svůj čas na zpracování, ohodnocení filmů i práci s mezinárodní porotou.

Foto: Bioscop

A: S jak velkou převahou Anglický král vyhrál nad ostatními kandidáty?

Protože se jedná o tajné hlasování, mohu jen prozradit, že filmy Obsluhoval jsem anglického krále, Tajnosti a Vratné láhve byly od samého počátku považovány za favority. První místo získává tři body, druhé dva a třetí jeden - a tento systém vždycky jasně vygeneruje jen tři filmy, které prezentujeme.

A: Které další snímky akademici jmenovali jako možné kandidáty?

Jak říkám, jedná se o tajné hlasování. Mohu snad ještě dodat, že bez výsledků pořadí -  jak si náhodně vzpomenu - se líbily třeba filmy Grandhotel, Pravidla lži, Roming, A bude hůř, Medvídek i Gympl. Ale skoro každý film vždy od někoho získá nějaký ten bod. Paleta akademiků je pestrá, takže na hodně z obodovaných filmů jsem právě teď zapomněl.

A: Jste spokojen s vítězem?

Vítězství nad ostatními snímky je vždy trochu sporná věc, nic se tu neměří na sekundy. Třeba zdařilá "klubová" Pravidla lži jsou snímkem, který bych já osobně rád viděl ve finále, ale rozhodně nemám pocit, že by se jednalo o prohru a výhru. Spíš bych řekl, že členům ČFTA se většinově nejvíce líbil právě film Obsluhoval jsem anglického krále, třeba s přihlédnutím všech aspektů Oscarů. I ten poslední snímek je pro někoho nejlepší, na rozdíl od sportu, kde se jedná jen o vítězství a prohry. 

 

Právě se děje

Další zprávy