Příštím generacím předá poselství Bambi i Hannibal

28. 12. 2011 20:40
Do knihovny amerického Kongresu přibyl také Forrest Gump
Foto: Aktuálně.cz

Washington - Filmy Forrest Gump, Mlčení jehňátek či animovaná klasika Bambi patří mezi 25 snímků, které byly letos zařazeny do knihovny amerického Kongresu. Připojily se tak k více než 500 filmů, které knihovna uchovává pro další generace jako umělecky, kulturně či historicky cenná díla.

"Tyto filmy byly vybrány kvůli svému trvalému významu pro americkou kulturu," uvedl knihovník Kongresu James Billington. "Naše filmové dědictví je třeba chránit, protože tyto filmové poklady dokumentují naši historii a kulturu a odrážejí naše naděje a sny."

Foto: Aktuálně.cz

Knihovna Kongresu od roku 1989 každoročně vybírá na základě doporučení filmových expertů 25 snímků, které zařadí do svých sbírek. Letos bylo na prestižní ocenění nominováno 2228 filmů.

Do výběru se letos dostala i původní verze filmu Válka světů z roku 1953, o šest let mladší muzikál Porgy a Bess či komedie Kid s Charliem Chaplinem z roku 1921. Nejstaršími filmy zařazenými letos do výběru se staly dva němé snímky z roku 1912: The Cry of the Children o dětské práci z doby před první světovou válkou a komedie A Cure for Pokeritis.

Smyslem zařazení filmů do knihovny Kongresu je především zabránit poškození či zničení snímků zubem času. Spojené státy totiž ztratily přibližně polovinu filmů natočených před rokem 1950 a dokonce až 90 procent děl vzniklých před rokem 1920.

Filmy jsou proto zpracovány do digitální podoby a uschovány ve speciálním trezoru. Mezi vybranými snímky je například i Přelet nad kukaččím hnízdem českého režiséra Miloše Formana, který byl do knihovny zařazen v roce 1993.

 

Právě se děje

Další zprávy