Američané žádají Polsko o vydání režiséra Polanského

ČTK ČTK
7. 1. 2015 14:22
Filmový režisér Roman Polanski je v USA stíhán kvůli dávnému sexuálnímu deliktu s nezletilou modelkou.
Roman Polanski.
Roman Polanski. | Foto: Aktuálně.cz

Varšava - Polsko obdrželo oficiální žádost Spojených států o vydání režiséra Romana Polanského, který je v USA stíhán kvůli dávnému sexuálnímu deliktu s nezletilou modelkou. Žádost bude řešit krakovská prokuratura.

Polanski, který žije ve Francii, byl kvůli dřívějšímu požadavku Američanů na své zatčení u krakovského prokurátora již koncem října, zadržen však nebyl. Úřad žádost tehdy zamítl kvůli formálním nedostatkům. Polanski při své říjnové návštěvě prokuratury prohlásil, že bude úřadům kdykoli k dispozici, načež Polsko opět opustil.

Rodák z Paříže, který má občanství Polska i Francie, je viněn ze sexuálního zneužití tehdy třináctileté Samanthy Geimerové v roce 1977 v Kalifornii. Filmaři v soudním procesu hrozilo až 50 let za znásilnění, uzavřel však s prokuraturou dohodu a byl uznán vinným jen v jednom ze šesti bodů obžaloby. Odsouzen byl ke třem měsícům psychiatrického léčení v kalifornském vězení, kde strávil 42 dní. Pak se ale soudce zabývající se případem nechal slyšet, že by Polanski měl být potrestán dalším vězněním. Režisér následně uprchl do Evropy.

Americký soud loni odmítl případ uzavřít, což požadovali Polanského právníci.

Polský generální prokurátor už v roce 2010 naznačil, že vydání Polanského není možné, protože čin, z něhož je v USA obviněn, je z hlediska polského práva promlčen. Stále je ale možné, aby polské úřady Polanského zadržely, pokud o to požádá americká justice.

Na evropském území už režisér strávil několik měsíců v domácí vazbě, když jej v roce 2009 na cestě do Curychu na základě amerického zatykače zadržela švýcarská policie. Poté jej však tamní úřady odmítly do USA vydat.

 

Právě se děje

Další zprávy