Paris Hilton oblaží na české DVD půjčovny

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 11. 2008 10:00
Na pulty přišla Kráska a ošklivka

Praha - Ne každá romantická komedie americké provenience se dostane do českých kin. Dohnat vědomosti lze alespoň prostřednictvím DVD; a to s filmem Kráska a ošklivka je pro depresivní listopadové večery s trochou alkoholu jako stvořené.

DVD nenabízí žádné bonusy - nejspíše proto, že hlavní program je dostatečně výživný, protože na scénu uvádí tu nejkrásnější herečku ze všech. Scarlett Johansson, Penelope Cruz či Natalie Portmanová mají smůlu - v tomhle filmu dostala prostor jejich žhavá konkurence, hotelová dědička, kalifornská Agáta Hanychová a enfant terrible amerického bulváru, slovutná Paris Hilton osobně.

Ve filmu Kráska a ošklivka ve vlastní koprodukci a s vědomím své ceny ztvárnila samozřejmě první jmenovanou, „živé ztělesnění krásy" a „nejkrásnější holku v LA", oslnivou blondýnu Cristabel.

Ta je nejen tak krásná, že se za ní otočí každý muž, ale i milá, chytrá a laskavá ke své nejlepší kamarádce, třeskutě ošklivé June.Vizuální kontrast mezi dívkami zaskočí nejen diváky, ale i milého losera Natea Coopera, který se vypraví do Los Angeles, aby srdce dávné spolužačky, nyní manažerky dobročinné organizace získal.

The Hottie and the Nottie
The Hottie and the Nottie | Foto: Aktuálně.cz

Cristabel ale nechce, aby byla June smutná,  a tak mu dá svou lásku jen v případě, že sežene vhodného muže i pro June. Na scéně proto přibude nejen další mužský zoufalec, ale i modelový krasavec Johan z obálky červencového vydání kulturistického časopisu.

Ošklivka konečně začne chápat, že její problém je v zanedbaném zevnějšku - to jí to 20 předchozích let nedošlo? - a Cooper začne váhat, která z dívek je vlastně pro něj ta pravá.

Film s originálním názvem The Hottie and the Nottie si odbyl americkou premiéru loni v únoru. Už krátce po startu bylo jasné, že se nestane ani oblíbencem kritiků, ani králem žebříčků tržeb.

V roli sebe sama se dědička hotelového impéria objevila už v několika filmech. Třeba ve snímku Zoolander či v reality show Simple life, má za sebou i řadu filmů, v nichž se pokusila přesvědčit o svých hereckých kvalitách.

Kráska a ošklivka
Kráska a ošklivka | Foto: Aktuálně.cz

Popularitu jí vynesl ale především "herecký výkon" v  erotickém videu One Night in Paris, které bylo na internetu hitem jejích příznivců i odpůrců.

Recenzenti se i v případě Krásky a ošklivky předháněli v tom, kdo napíše duchaplnější odsudek Parisiných hereckých schopností. Celosvětově vydělal film v kinech pouhého 1,5 milionu dolarů. Už v květnu vstoupil na DVD, do českých půjčoven přichází právě teď.

Jeho slaboduchá zápletka může nadchnout jen Cooperovi podobné typy, kteří si díky shlédnutí možná začnou myslet, že každý loser může mít svou Paris.  Celou dobu se divák tohoto spektáklu musí sám sebe ptát, jestli ty očividně špatné zákruty příběhu i herecké jsou tak nadsazené, že působí až sebeironicky, nebo tak zhovadilé.

Film lavíruje mezi dvěma polohami, třeba v tom, jak extrémně vykresluje obě hrdinky. Tu, které se pokládají muži k nohám jako vepříci jdoucí na porážku, i tu, kterou vidí přes clonu jejích chlupů, smradlavého palce na noze, přes mohutné obočí, bradavici na bradě  a všudypřítomné beďary a boláky.

Kráska a ošklivka
Kráska a ošklivka | Foto: Aktuálně.cz

„June má citlivou pokožku, takže má trable s depilací," vysvětlí věrná kamarádka Cristabel, než s líbezným úsměvem pronese moudro o tom, že život bez orgasmů je jako sex bez květin. Slabší povahy v té chvíli mohou odejít na toaletu.

Ostatním zbývá užít si nezáměrnou vtipnost filmu, pohled na zoufale se potácející herce, všechny ty podivuhodné peripetie příběhu, všechny ty zhovadilé Parisiny nápadníky včetně strašidelného albína.

V té chvíli Kráska a ošklivka teprve získává jiskru a nelze si přitom nevzpomenout na jejího nedávného českého bratříčka - film Crashroad, v němž podobně excelovala Agáta Hanychová.

Problémem ale stále zůstává, že není tak vtipný ani tak rafinovaný, aby se jeho sledování po čase neproměnilo v úmorný zážitek.

Paris tu je usilovně sexy a ošklivka usilovně ošklivá, chybí ale větší nadsázka, která by umožnila tenhle film opravdu poměřovat s jeho vzory, kterými jsou nejspíše komedie Judda Apatowa, o ošklivce Betty či její české variantě Katce ani nemluvě.

 

Právě se děje

Další zprávy