Online: Jak a proč režisérka Benešová "podvedla média"

Kultura Kultura
5. 10. 2011 10:10
Film Zneužívaný je mystifikace i dokument
Foto: Jan Langer

On line - Kontroverzní diskuse nejen na sociálních sítích doprovázejí celovečerní dokument Zneužívaný, v němž režisérka Ivanna Benešová "líčí" příběh Filipa Zahradila odsouzeného za vraždu matky, která ho v dětství sexuálně zneužívala. Vznikal prý několik let, stál 1,5 milionu korun a v pondělí měl premiéru v pražském kině Lucerna.

Tvůrci v masivní kampani rozesílali novinářům tiskové zprávy, v nichž se je snažili navnadit titulky typu: „Do kin přijde nejdrsnější dokument roku - Zneužívaný!" - „V září jde do kin Zneužívaný - film o sexuálním týrání, S/M a podvodech všeho druhu!" - „Do konce filmu vydrží jen ti nejotrlejší". 

Čtěte také:
Recenze: Zneužívaný neohrabaně dokumentuje tupost médií
"Nejdrsnější" film roku v kinech aneb Kdo je zneužitý?

Snímek byl prezentovaný jako dokument s hranými dotáčkami. Ještě před premiérou byl však nařknutý, že jde o podvod a "hrané" je všechno. Protestoval i dokumentarista Vít Klusák, jehož jménem kdosi poslal šéfredaktorce časopisu Instinkt Marcele Pecháčkové pochvalnou recenzi snímku (autoři stále odmítají, že to byli oni).

Nakonec se ukázalo, že pochybovači měli svým způsobem pravdu. Od začátku šlo o mystifikaci, na niž se chytila řada médií. Režisérka to potvrdila v on line rozhovoru na Aktuálně.cz.

Podle informací na portále ČSFD Benešová vystudovala manažersko-ekonomický obor na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Brně a posléze obor hraná režie na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Předtím pracovala v deníku Blesk, byla realitní makléřkou i rozhlasovou moderátorkou a nafotila akty v centru Prahy pro časopis Playboy, jak uvedl Blesk. Nyní točí mimo jiné spoty a reklamy pro TV Nova.

Odpovědi režisérky najdete zde:

 

Právě se děje

Další zprávy