Občan Havel míří z kin do kabelové televize

Irena Hejdová Irena Hejdová
18. 4. 2008 12:15
HBO od května rozjede dokumentární Bez cenzury
Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Praha - HBO v neděli 4. května od 20 hodin uvede televizní premiéru filmu Občan Havel. Nejúspěšnější dokument české historie lámal v kinech rekordy - stále se drží v první dvanáctce, na kontě měl jedenáct týdnů od premiéry k tomuto pondělí 114 tisíc diváků a téměř 13 milionů korun.

Občan Havel po premiéře na HBO bude vysílán i v televizi Nova, kam vstoupí posléze i ve formě čtyřdílného seriálu.

Na HBO by ho už brzy měly následovat další české dokumenty - kabelová televize rozšiřuje záběr a rozhodla se vyrábět i jiné pořady než cyklus komediálních skečů Na stojáka.

"Dokumentární filmy jsou významnou součástí světové kinematografické tvorby a jako takové bezesporu na filmový kanál jako je HBO patří. Mám ovšem na mysli skutečné dokumentární filmy, nikoliv publicistiku, jíž nás zaplavuje většina běžných televizních stanic," říká Ondřej Zach, generální ředitel HBO.

Slot určený pro dokumenty je na HBO veden pod hlavičkou Bez cenzury. „Tomu také odpovídá zvolená dramaturgie. Pravidelně každý měsíc, vždy ve čtvrtek, uvede HBO v premiéře jeden titul," říká tisková zástupkyně stanice Naďa Machková.

Po Občanu Havlovi budou na obrazovce HBO následovat další dokumenty domácí i zahraniční provenience. Třeba polský snímek Slezský byznys z originální produkce HBO (čtvrtek 1. května ve 22 hodin) vypráví o čtyřech dívkách, které si vydělávají jako erotické tanečnice.

"Mezi další dokumenty chystané k uvedení patří americký film Přízraky Abu Ghraib o týrání vězňů podezřelých z terorismu," připomíná Machková film Roryho Kennedyho, syna zavražděného Roberta Kennedyho.

V budoucnu by se navíc na HBO měly objevit i české dokumenty natočené přímo pro tuto televizi.

"Cítíme, že prostoru pro dokumentární filmovou tvorbu je v současnosti čím dál méně, vybrali jsme si proto žánr dokumentu pro náš další vstup na pole originální české produkce HBO,"  říká Zach.

Společnost HBO Česká republika proto vypisuje dvoukolové výběrové řízení na námět a realizaci dokumentárních filmů. Do soutěže se mohou přihlásit tvůrci i autoři v zastoupení svého producenta.

V prvním kole soutěže, která má uzávěrku 15. června 2008, by zájemci měli zaslat námět (či synopsi) v rozsahu dvou normostran, přihlášku ze stránek HBO a stručný životopis autora.

Došlé náměty posoudí tříčlenná porota ve složení umělecká ředitelka karlovarského festivalu Eva Zaoralová, dále pak filmový novinář Jan Rudovský a sám Ondřej Zach.

Postupující do druhého kola budou vyhlášeni 9. července na karlovarském festivalu, druhé kolo bude uzavřeno 15. srpna 2008 a HBO Česká republika se stane producentem vítězného díla s dotací ve výši 1,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy