O evropského Oscara bojuje dokument s českou účastí

Kultura Kultura, Red Kul
9. 10. 2009 9:00
Loni cenu získal film René Heleny Třeštíkové
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Loni získala Helena Třeštíková cenu Evropské filmové akademie Prix Arte pro nejlepší evropský dokument za Reného  a stala se první českou laureátkou této ceny. Hned rok na to může tuto cenu získat snímek s českým vkladem.

Mezi desítku nominovaných na nejprestižnější filmovou cenu pro dokument v Evropě se dostal film Petera Kerekese, který vznikl ve slovensko-česko-rakouské koprodukci. Za českou stranu se na něm podílel Negativ, který ho uvedl v březnu do zdejších kin.

Neuspěl naopak dokument Martina Duška a Ondřeje Provazníka Poustevna, das ist Paradies! - který v kategorii dokumentů doporučili k přímé nominaci čeští akademici.

Poslední večeři pro maršála Tita

Foto: Aktuálně.cz

V číslech film Jak se vaří dějiny (oficiální stránka zde) zachycuje 6 válek, 10 receptů a 60 361 024 mrtvých. Dokumentární film o vojenských kuchařích vypráví o tom, jak každodenní potřeby tisíců ozbrojených a hladových žaludků ovlivňovaly vítězství a prohry státníků.

Je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů od druhé světové války až po válku v Čečensku, od Francie přes Balkán až po Rusko. Prostřednictvím příběhů konkrétních kuchařů film doslova „pod pokličku" 2. světové války, konfliktu na Balkáně, boje o Alžír, sovětské okupace Maďarska a Československa a mnohých dalších válečných operací. Přináší i autentické recepty jako například recept na poslední večeři pro maršála Tita.

Čtěte také:
Tobruk postupuje v boji o evropského Oscara

„Ve filmu se vedle sebe ocitají vojenští kuchaři, kteří v jistých obdobích evropské historie stáli, či spíše vařili proti sobě," říká slovenský režisér Peter Kekeres.

 „Pro mě byl nejzajímavější Němec, který vyprávěl příběh o tom, jak odmítl dát umírajícímu děvčátku trochu cukru, protože mu to nedovolovaly předpisy. Tuhle historku nám řekl jen náhodou, a z jeho strany to byla velká sebereflexe. Právě tohle mám na dokumentárním filmu rád - že posouvá i protagonisty samé."

Foto: Aktuálně.cz

Kerekes pochází z Košic a v současné době spoluvede Ateliér dokumentárního filmu na VŠMU. Jeho předchozí film 66 sezón byl oceněn několika cenami. Jeho film Jak se vaří dějiny se dostal mezi deset nominovaných z několika set mnoha set posuzovaných dokumentů.

Přesné datum není stanoveno

O dokumentárních kandidátech na Evropskou filmovou cenu rozhoduje zvláštní komise, jež vybere většinou osmičků filmů.  O vítězi pak rozhoduje tříčlenná dokumentární porota; jeho vítěze je oznámeno ještě před hlavním ceremoniálem, krátce po nominacích hraných snímků. Není ale stanoveno pevné datum a rychlost výběru loni překvapila Helenu Třeštíkovovu skoro stejně jako zpráva, že vítězkou je právě ona.

Vítězové letošního klání o cenu Evropské filmové akademie v kategorii hraných filmů budou vyhlášeni 12. prosince v německém Bochumu. Tady postoupil do užšího výběru válečný snímek Tobruk. Film Václava Marhoula je ve skupině 48 snímků z 25 zemí, jež zveřejnila Evropská filmová akademie.

Robert Nebřenský jako desátník Kohák za volantem náklaďáku v lybijské, respektive tuniské poušti.
Robert Nebřenský jako desátník Kohák za volantem náklaďáku v lybijské, respektive tuniské poušti. | Foto: Ibra Ibrahimovič

V následujících týdnech budou dvě tisícovky evropských akademiků hlasovat o nominacích v jednotlivých kategoriích. Jejich výběr bude zveřejněn na festivalu v Seville 7. listopadu, slavnostní vyhlášení vítězů 22. ročníku se pak koná 12. prosince 2009 v Bochumu.

V kategorii hraných filmů se naopak Čechům "již tradičně" nedaří. Do užšího výběru se propracoval jen Saša Gedeon za scénář ke snímku Návrat idiota a film Babí léto Vladimíra Michálka. Loni neuspěli Karamazovi. O internetovou cenu diváků se v roce 2006 neúspěšně ucházelo Štěstí a pak i Menzelův Anglický král.

Evropské filmové ceny uděluje Evropská filmová akademie složená z 1850 filmařů a odborníků z celé Evropy jako protiváhu Oscarů.

Největší zastoupení tu mají velké kinematografie starého kontinentu - což někdy vede ke spekulacím o protekci těchto zemí. Současným prezidentem akademie je německý režisér Wim Wenders.

 

Právě se děje

Další zprávy