Matt Damon neví kam dřív skočit a kolik kilo shodit

Kamil Fila Kamil Fila
19. 9. 2009 11:30
Po jednom filmu s Eastwoodem přijde hned druhý

Los Angeles - Herec Matt Damon s Johnnym Deppem stává nejvytíženější hvězdou současného Hollywoodu. A stejně jako Depp neváhá neustále měnit vzhled a střídat žánry.

Na letošních Benátkách byl uveden jeho snímek The Informant! - kde ho režisér Steven Soderbergh, s nímž spolupracoval už na sérii Dannyho parťáci, donutil přibrat asi dvacet kilo a proměnit se ze šlachovité podoby agenta Jasona Bournea v zavalitého knírače (čeští diváci zaregistrují nápadnou podobnost se Zdeňkem Škromachem).

Matt Damon a Steven Soderbergh na festivalu v Benátkách
Matt Damon a Steven Soderbergh na festivalu v Benátkách | Foto: Reuters

Ihned po skončení natáčení (červen 2008) se musel dát během dvou měsíců do formy kvůli psychologickému dramatu Margaret (s režisérem Kennethem Lonerganem) o svědkyni autobusové nehody. V zátahu pak zvládl i válečné drama Green Zone, které režíroval jeho oblíbený Paul Greengrass.

Po Green Zone, kde byl za strhaného agenta CIA pátrajícího po zbraních hromadného ničení, zase musel rychle nabrat svaly, aby zvládl roli jihoafrického hráče rugby ve snímku The Invictus, který režíroval veterán Clint Eastwood.

The Invictus pojednává o zvolení Nelsona Mandely prezidentem JAR v roce 1995, kdy jako gesto dobré vůle uspořádal mistrovství světa v rugby, jež mělo dokázat, že bílí a černí spolu mohou hrát fair play. Mandelu si zahrál Morgan Freeman. Snímek vychází z životopisné knihy Johna Carlina a pro Eastwooda jde již o jeho 33. režii; premiéra se odehraje na konci roku.

Matt Damon s Julií Stilesovou na premiéře
Matt Damon s Julií Stilesovou na premiéře | Foto: Reuters

Eastwood však ve svých 79 letech nepolevuje v práci a tento pátek oznámil, že i další film hodlá natočit s Mattem Damonem. Má jít o thriller s nadpřirozenými prvky podobný Šestému smyslu. Detaily ohledně zápletky nebyly prozrazeny: zveřejněn byl pouze název The Hereafter a uvedeno, že autorem scénáře je Peter Morgan, který byl loni nominován na Oscara za scénář k politickému dramatu Duel Frost/Nixon.

O film měli původně zájem i producenti Steven Spielberg a Frank Marshall, ale nakonec jej získal Eastwoodův stálý spolupracovník (asistent režie a producent) Robert Lorenz a producentka Kathleen Kennedy stojící právě za vícero Spielbergovými filmy. Natáčení The Hereafter by mělo začít už příští měsíc.

Mezitím Damon dokončí romantickou sci-fi The Adjustment Bureau, což je adaptace povídky Philipa K. Dicka o politikovi a baleríně, kteří spolu mají poměr, ale jakési záhadné síly je od sebe drží oddělené. Scénář napsal a svůj režijní debut si odbyl George Nolfi, který stojí i za scénáři Bournea. Premiéra je plánována na rok 2010.

Foto: Bontonfilm

Téměř souběžně se zprávou o spolupráci s Eastwoodem potvrdil Steven Soderbergh, že Damon přijme dlouho nabízenou roli v životopisu o výstředním klavíristovi a baviči Liberacem. Toho ovšem nebude hrát on, ale Michael Douglas, s nímž už proběhly kostýmní zkoušky.

Damon ztvární Liberaceho údajného milence Scotta Thorsona, který se s hudebníkem soudil. Tvrdil, že s ním Liberace pět let žil - a za to si jako výživné pro nemanželského partnera zaslouží 113 milionů dolarů. V roce 1986 nakonec vysoudil jen 95 tisíc.

O Liberaceho sexualitě panovaly vždy velké dohady. Cíleně si budoval pověst svůdce žen - měl mít poměr s krasobruslařkou Soniou Heniovou i hollywoodskou sexbombou Mae Westovou - a neustále vyvracel pověsti o své homosexualitě, přestože byl miláčkem mezi komunitou homosexuálů a transsexuálů. Zemřel v 67 letech na následky AIDS.

Liberace
Liberace | Foto: archiv

K tomu všemu se s Damonem počítá i do čtvrtého filmu s agentem Jasonem Bournem. Není ovšem jisté, zda by se film měl odehrávat po skončení třetího filmu (sequel), kde se vyjeví Bourneova pravá identita, anebo zda by šlo o tzv. předpokračování (prequel). Projekt je plánován na rok 2012. 

Někde ve vzduchu zatím visí nepojmenovaný společný projekt Damona s jeho dlouholetým kamarádem Benem Affleckem. Oba se proslavili díky scénáři k dramatu Dobrý Will Hunting (1997) a od té doby se jejich cesty - kromě komedie Dogma (1999) - ubíraly úplně jiným směrem.

Affleck se zdá být mnohem méně tvárný než Damon a spíše než pověst charakterního herce požívá status komerčně nespolehlivé hvězdy, která střídá povrchní komerční trháky s naprostými propadáky.

 

Právě se děje

Další zprávy