Warner Bros. natočí čtvrtý díl Matrixu, budou v něm hrát Reeves i Mossová

ČTK ČTK, Variety.com
21. 8. 2019 10:53
Filmová série Matrix, jejíž první díl se na plátnech kin objevil před 20 lety, bude pokračovat. V noci na středu to oznámil šéf produkční společnosti Warner Bros. Pictures Group Toby Emmerich.
Carrie-Anne Mossová a Keanu Reeves v prvním díle Matrixu.
Carrie-Anne Mossová a Keanu Reeves v prvním díle Matrixu. | Foto: Warner Bros.

Hlavní postavy Neo a Trinity opět ztvární Keanu Reeves a Carrie-Anne Mossová. Režie se ujme Lana Wachowská, která původní trilogii natočila se svou sestrou Lilly. Tehdy byly sestry Wachowské ještě známy jako bratři Wachowští.

Keanu Reeves v prvním Matrixu.
Keanu Reeves v prvním Matrixu. | Foto: Warner Bros.

"Spousta nápadů o naší realitě, o které jsme se s Lilly zajímaly před 20 lety, jsou dnes ještě relevantnější. Jsem opravdu šťastná, že se tyhle postavy vrací do mého života, a cítím vděk za příležitost spolupracovat s mými skvělými přáteli," uvedla Wachowská.

Připravovaný snímek zatím nemá stanovené datum uvedení do kin. Podle časopisu Variety by se na něm mělo začít pracovat příští rok.

Warner Bros. Pictures budou film produkovat se studiem Village Roadshow Pictures. Podrobnosti ohledně zápletky zatím nejsou známé. Není tedy například jasné, jak tvůrci naloží s postavou Morphea, kterého v dosavadní trilogii hrál dnes osmapadesátiletý Laurence Fishburne. Keanu Reevesovi je 54 let, Mossové o dva roky méně.

První tři díly Matrixu z let 1999 až 2003 celosvětově utržily 1,6 miliardy dolarů, což je v přepočtu 37 miliard korun. Podle Variety se skupina Warner. Bros už několik let snažila najít způsob, jak dystopickou ságu o světě ovládaném stroji vzkřísit. Iniciativu však zbrzdily právní tahanice.

"Jsme neskutečně nadšeni, že se společně s Lanou (Wachowskou) vracíme k Matrixu. Lana je skutečný vizionář. Ohromně nás těší, že se chopila scénáře, režie i produkce této nové kapitoly pro svět Matrixu," řekl Toby Emmerich z Warner Bros. Pictures Group.

Wachowská na scénáři pracuje s autory knižních sci-fi Aleksandarem Hemonem a Davidem Mitchellem. Film produkuje s Grantem Hillem.

Sestry Wachowské od dob Matrixu natočily ještě několik filmů, žádný už ale nebyl příliš komerčně úspěšný. Naposledy před čtyřmi lety poslaly do kin sci-fi Jupiter vychází. Film s rozpočtem 176 milionů dolarů však v USA a Kanadě utržil jen 47 milionů.

Keanu Reeves naopak letos měl hned dva komerční hity - účinkoval ve filmu John Wick 3, jenž celosvětově utržil 321 milionů dolarů, a propůjčil svůj hlas anglické verzi animovaného filmu Toy Story 4: Příběh hraček, který již celosvětově utržil přes miliardu dolarů.

První díl Matrixu z roku 1999 vyprávěl o zaměstnanci počítačové firmy Thomasi Andersonovi, který prohlédne, že žije v iluzorním světě a dostane se do temné budoucnosti ovládané stroji, kde s přáteli Morpheem a Trinity musí svést boj s armádou strojů a zastavit zotročení lidstva. V zatím posledním dílu Matrix Revolutions z roku 2003 se pokusili odvrátit útok strojů na poslední lidské město Zion.

Trailer z původního Matrixu

Letos uplynulo 20 let od premiéry prvního Matrixu. | Video: Warner Bros.
 

Právě se děje

Další zprávy