Lucerna vystavuje filmové plakáty k Českým lvům

ČTK ČTK
3. 1. 2012 9:47
Výstava nových filmových plakátů potrvá do 14. ledna
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kavárna pražského kina Lucerna nabízí do 14. ledna výstavu filmových plakátů, která doprovází soutěž Českých lvů. Zájemci si na ní mohou prohlédnout 24 plakátů hraných filmů a dalších 17 plakátů přibližujících dokumentární snímky, které se budou v obou kategoriích ucházet o tato ocenění.

Vítěze ceny za Nejlepší filmový plakát, která nemá podobu křišťálové sošky Českého lva, vyhlásí Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) na nominačním večeru 4. února. Zatím nejvíc ocenění v dané kategorii získal Aleš Najbrt, který triumfoval pětkrát. Vloni byl oceněn Jan Švankmajer za plakát ke svému filmu Přežít svůj život.

Držitelé Českých lvů budou pak vyhlášeni v pražské Lucerně 3. března už podevatenácté v přímém přenosu ČT1. Podle rozhodnutí ČFTA bude jako v předešlém ročníku zachován princip pěti nominací, které se během finálového večera zužují na tři a teprve pak je vyhlášen vítěz. Bude i několik novinek.

Kategorie Nejlepší výtvarný počin mění svůj název na Nejlepší výtvarné řešení filmu. Mění se také cena za Dlouholetý umělecký přínos českému filmu - nový název je Mimořádný přínos české kinematografii.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Stejně jako loni zhodnotí a ocení loňskou domácí kinematografickou tvorbu kromě filmových akademiků i novináři. Výroční Ceny české filmové kritiky budou předány v holešovickém klubu SaSaZu již 14. ledna v přenosu na ČT2. Scénář píšou Tomáš Baldýnský a Jaroslav Sedláček, moderátorem bude Ondřej Vetchý.

Před Vánoci byly zveřejněny nominace. Po osmi jich získaly debut Poupata režiséra Zdeňka Jiráského a snímek Rodina je základ státu režiséra Roberta Sedláčka. Na dalších místech skončily adaptace komiksu Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka a snímek Nevinnost Jana Hřebejka - nominovány byly v pěti kategoriích.

Tři nominace má snímek Osmdesát dopisů Václava Kadrnky, dvě naděje na ocenění dostal Dům Zuzany Liové a jednu nominaci film Alice Nellis Perfect Days - I ženy mají své dny.

Na nejlepší dokument byly nominovány snímky Divadlo Svoboda společnosti Endorfilm režiséra Jakuba Hejny, Pod sluncem tma režiséra Martina Marečka a snímek dokumentaristy Víta Klusáka Vše pro dobro světa a Nošovic - oba vznikly ve společnosti Hypermarket Film.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy