LFŠ příště oslaví křepčící staříky

ČTK, Hej
30. 7. 2006 16:00
Uherské Hradiště - V neděli skončil projekcí nejúspěšnějších snímků letošní 32. ročník Letní filmové školy.

Účastníci oblíbené LFŠ během deseti dní zhlédli na 180 celovečerních filmů, 150 filmů krátkometrážních a 15 hudebních vystoupení. Mezi filmy převládaly snímky africké a kanadské kinematografie. Studenti navštěvovali i tvůrčí dílny, panelové diskuze nebo výstavy. Sály kin během deseti dní zaplnilo téměř 5000 účastníků.

Mezi letošní hlavní hosty patřil malijský režisér Souleymane Cissé, ruský scenárista, spisovatel, dramatik a režisér Rustam Ibragimbekov, český herec Pavel Landovský a řada dalších filmařů a umělců.

Václav Havel nakonec na LFŠ nedorazil
Václav Havel nakonec na LFŠ nedorazil | Foto: ČTK

V Uherském Hradišti předala své ceny také Asociace českých filmových klubů. Dostalo se celkem na šest osobností - ceny si odvezli nejen Cissé a Ibragimbekov, ale i dokumentarista a fotograf Jindřich Štreit, herec Pavel Landovský, Václav Havel nebo ředitel společnosti Cinemart Jan Jíra.

Příští Letní filmová škola bude patřit hlavně člověku a stáří. Inspiraci pro hlavní téma příštího ročníku našel Králík mimo jiné i letos při projekci kanadského filmu Frédérica Backa s názvem Křup, v němž je během krátké chvíle zobrazen celý život.

Režisér ve filmu zachytil mladou maminku sedící na houpacím křesle s asi dvěma desítkami příbuznými. Během několika sekund zestárne a lidé kolem ní se rozplynou.

"Jedním mávnutím zůstává sama. Byl to neuvěřitelně silný moment, který nás asi všechny jednou čeká, pokud neuděláme něco jiného a nebudeme se snažit být příjemnými staříky a stařenkami, za nimiž budou vnoučata chodit," dodal Králík.  

Infobox
Autor fotografie: LFŠ

Diváci se napřesrok mohou těšit i na brazilské kinematografie a snímky z kavkazských zemí "V Gruzii se vždycky tradovalo, že tam žije nejvíce stoletých lidí na celkový počet obyvatel. Možná i kvůli tomu máme představy aktivního stáří vyobrazené ve stařících, kteří skáčou u šavlového tance, jezdí na koních, pijí víno, radují se a tančí," poznamenal Králík s tím, že i tato myšlenka by mohla být určitým pojítkem v tématech příštího ročníku.

Podobně je tomu podle Králíka i v brazilské kultuře, která je známá především karnevalem v Riu de Janeiru. "Jak vidím, jak se tam v rytmu samby pohupují mladí a staří jim stačí také, tak mi to připadá, že život nekončí ve 30, 40 nebo 50 letech, ale může začínat třeba i v 60 nebo 70 letech," řekl Králík. Stáří je podle něj nutné brát pozitivně a aktivně.

 

 

Právě se děje

Další zprávy