Letopisy Narnie jsou příjemné překvapení

Richard Klíčník
12. 12. 2005 13:00
Praha - S velkým předstihem před premiérou byl představen film Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň.
Aslan - Lewisův lev
Aslan - Lewisův lev | Foto: Falcon

Knihu C. S. Lewise, která vyšla poprvé před 55 lety, se rozhodl zfilmovat režisér Andrew Adamson, kterého proslavil Oscary ověnčený animovaný snímek Shrek. Narnie je jeho první počin s živými herci a nutno podotknout, že se jedná o počin vesměs úspěšný.

Narnie je příběh pro děti a z toho Adamson vychází. Ve filmu, který se mimo jiné natáčel i v Čechách, se neobjeví nic převratného, nečekají na vás lekací scény, nebudete napětím žmoulat kapesník. Ale o to tu nejde. Adamson podobně jako ve Shrekovi vytvořil svébytný fungující svět, který působí komplexně a realisticky (místy je mnohem uvěřitelnější než Jacksonova Středozem).

Minotaurus z Narnie
Minotaurus z Narnie | Foto: Aktuálně.cz

Z tématu knihy, která zpracovává křesťanský mýtus a jejímiž stěžejními body jsou láska k bližnímu a sebeobětování se za dobro světa, vytěžili tvůrci maximum. Příběh se odvíjí zcela klasicky, je, stejně jako poselství v něm, velice čitelný a pochopitelný pro diváky všech věkových kategorií, a přesto je vkusnou podívanou, která se nepodbízí.

Adamson vsadil na kartu, která se dnes moc nenosí, ale zdá se, že by to mohla být sázka v jeho prospěch. Film má díky skvěle naanimovaným nelidským postavám skvělou atmosféru a mýtické bytosti ještě nikdy nevypadaly tak opravdově jako u něj.

Narnie zatím v USA vydělala 67,1 milionů dolarů. Premiéru měla o tomto víkendu již také ve 14 dalších zemích, kde stihla vydělat dalších 41,7 milionů dolarů.

Podrobnou recenzi filmu uvedeme společně s jeho lednovou (5. 1. 2006) premiérou.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy