Křížová výprava proti Zlatému kompasu pomalu končí

vk
8. 12. 2007 8:00
Církev fantasy před vstupem do kin pochválila

Los Angeles- Církev v Americe pochopila, že po zlém to proti filmu s Nicole Kidmanovou nepůjde. Vášnivé diskuse katolických kruhů o škodlivosti filmu Zlatý kompas pro děti vystřídala smířlivější tvář. A dokonce ho před páteční premiérou chválí.

Rada biskupů ho vnímá jako inteligentní a řemeslně zvládnutou zábavu. Amen.

Podle oficiálního vyjádření Americké konference biskupů na webové stránce www.usccb.org/movies je Zlatý kompas jen "marnotratný, dobře zahraný a uspěchaný".  A to je velký posun od volání po bojkotu.

Foto: Archiv

Harry Forbes, ředitel oddělení pro film a vysílání, naopak píše, že přes veškeré výhrady církve k předloze Philipa Pullmana může být film vnímán jako vzrušující dobrodružný příběh tradičního boje dobra se zlem.

Podle Forbse katolické prvky z filmu téměř vymizely a jen detaily jako ikony na zdech ředitelství Magisteria upozorní na to, že se jedná o náboženskou organizaci.

"Není to nestoudný antikatolicismus v reálném světě jako v nedávných filmech Alžběta: Zlatý věk a Šifra mistra Leonarda. Náboženské prvky jako takové nejsou prakticky žádné," dodává smířlivě.

Dokonce podle něj hrdinové jednají plně v souladu s katolickým učením a jsou pro diváky - až na pár detailů jako individualismus a rebelování -  vlastně dobrým morálním příkladem.

Na otázku, zda by film mohl mladší diváky motivovat ke čtení "nevhodných" knih, odpovídá: "Spíše než zákazy filmů a knih, by rodiče měli využít příležitost k tomu, aby si o těchto filosofických záležitostech se svými dětmi promluvili."

Philip Pullman
Philip Pullman | Foto: Wiki

Někteří představitelé katolické církve však nechtějí boj se Zlatým kompasem vzdát. "Je jasné, že tento film je první částí trilogie, která vyjadřuje nenávist ke křesťanství a která zobrazuje Boha, církev a náboženství jako zlé a despotické a nabádá děti, aby podpořily padlé anděly ve vzpouře proti Bohu," varuje biskup Jerome Listecki.

V dopise, který poslal svým podřízeným, vysvětluje svou povinnost jako biskupa informovat kněze a laiky "o zábavě tak zhoubné pro křesťanskou víru".  Nakázal proto svým kněžím varovat věřící a předně rodiče před útokem této trilogie na křesťanství a nevinnost dětí. I on ale kritizuje spíše předlohu než film.

Nicole Kidmanová ve filmu Zlatý kompas
Nicole Kidmanová ve filmu Zlatý kompas | Foto: Aktuálně.cz

Autor trilogie Jeho temné esence Philip Pullman - Zlatý kompas je první díl - církvi leží v žaludku už delší dobu. Jeho knihám řada kritiků vyčítá, že ukazuje církev jen jako mocenskou organizaci, děti nabádá, aby nevěřily v Boha, a brojí proti křesťanství.

Reklamní agentura Advertising Media Plus, která má propagaci filmu na starosti, se rozhodla bojkot filmu ze strany katolíků zmírnit tím, že poslala e-maily do redakcí padesáti amerických katolických týdeníků. V e-mailu se zajímala o "možnost propagovat Zlatý kompas v katolickém tisku".

 

Právě se děje

Další zprávy