Kde uvidíte nejlepší evropské filmy?

Irena Hejdová
11. 1. 2006 16:00
Praha - Třináctý ročník tradičního festivalu současných evropských filmů začíná už za čtrnáct dnů.

Na festivalu bude promítnuto celkem 40 celovečerních a 21 krátkých filmů z celkem třiceti evropských zemí. Většina z představených snímků už posbírala mnoho národních, evropských a festivalových cen a festival tak nabízí výjimečnou příležitost seznámit se s aktuálními trendy evropské kinematografie.

Utajený
Utajený | Foto: Aktuálně.cz

Festival zahájí česká premiéra britského filmu Pýcha a předsudek, který je adaptací stejnojmenného románu Jane Austenové. Ve filmu hraje Keira Knightley (Piráti z Karibiku, Domino). Festival zakončí premiéra dalšího výjimečného evropského snímku Utajený kontroverzního režiséra Michaela Hanekeho (Pianistka).

Na festivalu bude uvedeno několik filmů od slavných evropských režisérů: například film Gillesova žena od tvůrců filmu Pornografický vztah nebo psychologické drama Persona non grata slavného polského režiséra Krzysztofa Zanussiho, v němž hrají mimo jiné režiséři Jerzy Stuhr či Nikita Michalkov. Diváci se mohou těšit také na zatím poslední film slavného španělského tvůrce Carlose Saury Sedmý den či na film z divadelního prostředí Show začíná, který natočil Stephen Frears.

Šílení
Šílení | Foto: Aktuálně.cz

Českou kinematografii na festivalu zastupuje česko-slovenský film O dvě slabiky pozadu v hlavní roli se Zuzanou Šulajovou (Příběhy obyčejného šílenství) a Švankmajerův film Šílení. V rámci festivalu bude promítnuta také kolekce studentských filmů z FAMU a filmové školy v Písku.

Poslechněte si, co říká Eva Kačerová z festivalového sekretariátu o Dnech evropského filmu.

Dny evropského filmu proběhnou v Praze od 26. ledna do 5. února a posléze v Brně od 6. do 14. února. Část nabídky letošního programu se v rámci ozvěn festivalu představí i v Olomouci, Uherském Hradišti a v Českých Budějovicích. Vstupenky na festival stojí 9O korun, předprodej v pražských kinech už byl zahájen. Více informací o festivalu najdete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy