Javier Bardem je v kině vrahem i milencem

Irena Hejdová a Reuters
15. 11. 2007 10:43
Španěl hraje v adapataci Márqueze a s bratry Coeny

New York - Španělský herec Javier Bardem se naposledy objevil v hlavní roli Formanových Goyových přízraků. Při té příležitosti navštívil Prahu. "Role jsou buď dobře nebo špatně napsané. Rád si vybírám postavy, které v sobě mají protiklady," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

To už věděl, že v kinech se brzy objeví ve dvou zcela protikladných rolích:  jako láskou zlomený Kolumbijec v adaptaci Marquezovy Lásky za časů cholery a jako seriový vrah v adaptaci románu Tahle země není pro starý od bratří Coenů.

Herec Javier Bardem hraje v novém filmu postavu kněze Lorenza
Herec Javier Bardem hraje v novém filmu postavu kněze Lorenza | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bardem je známý i z Almodovarových snímků nebo ze Schnabelova filmu Než se setmí, za které si v roce 2001 vysloužil oscarovou nominaci.

Poprvé ve kariéře ale osmatřicetiletý herec natáčel současně dva filmy, které také současně vstoupí do kin: coenovský kousek do amerických kin přišel minulý pátek,  Nevellova adaptace jihoamerické klasiky do nich vstoupí na konci tohoto týdne.

Film Tahle země není pro starý kritici označují za dosud nejlepší film bratrské dvojice, a to už je co říct. "Byla to docela strašidelná postava," říká Bardem o Antonu Chirughovi, tajemném vrahovi, který pátrá po dvou milionech dolarů, které zmizely během drogového obchodu na americké hranici. Předlohou byl ceněný román Cormaca McCarthyho z roku 2003.

Láska za časů cholery
Láska za časů cholery | Foto: Aktuálně.cz

"Říkal jsem si, že když natáčím něco jako Tahle země, tak potřebuju pro změnu  něco, co mě z toho vytáhne," vysvětlil Bardem, proč se ujal i kladné role ve filmu Láska za časů cholery. Tady ztvárnil Florentina Arizu, který proti neopětované lásce zahání žal sexem se stovkami žen.

Bardem Márquezův slavný román dobře zná: četl ho už v době dospívání několikrát a byl z něj tak nadšen, že chtěl být součástí obsazení filmu stůj co stůj.

Fascinován je zejména tím, že jeho postava je zamilovaná tolik let stejně hluboce, jako by to bylo první den. "Hrát Florentina Arizu pro mě bylo jako čistá sprcha."

V roce 2006 ještě stihl pracovat s Woodym Allenem na jeho španělském filmu Vicky Cristina Barcelona, teď si chce dát pauzu. "Zpomaluju: Je to fajn na čas zastavit."

 

 

Právě se děje

Další zprávy