Slavná Márquezova lovestory míří do kin

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 2. 2007 0:00
Praha - Javier Bardem se proměnil z inkvizitora Lorenza v beznadějně zamilovaného hrdinu slavného Márquezova románu Láska za časů cholery.

Na pražskou premiéru Goyových přízraků přijel slavný španělský herec přímo z Kolumbie, kde natáčel adaptaci jednoho z největších milostných příběhů.

Román Láska za časů cholery je považován za jedno z největších děl magického realismu a za jeden z největších milostných příběhů světové literatury. Latinskoamerický spisovatel Gabriel García Márquez v něm vypráví o svérázném milostném trojúhelníku.

Láska za časů cholery
Láska za časů cholery | Foto: Aktuálně.cz

Hlavní hrdina Florentino Ariza čeká padesát let na to, až jeho lásce Fermině Dazové zemře manžel, aby s ní konečně mohl nalézt klid či alespoň smíření.

Javier Bardem by si měl zahrát právě Arizu, kvůli natáčení se ostatně nezúčastnil ani španělské premiéry Goyových přízraků. Jeho protivníka hraje Benjamin Bratt, známý například z Soderberghova Trafficu Nadvláda gangů.

Bardem s Brattem si podle IMDB spolu zahrají i v chystaném dalším snímku Stevena Soderbergha Guerilla - o cestě revolucionáře Ernesta Che Guevary za OSN do New Yorku. Ten by měl do kin přijít v roce 2008.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V Lásce za časů cholery se objeví i Laura Harringová, herečka z Lynchova Mulholland Drive i z  nového filmu Inland Empire.

Představitelku Florentinovy osudové lásky Ferminy, mladou italskou herečku Giovannu Mezzogiorno prý během natáčení v kolumbijské Cartageně strašili duchové. Pak se ovšem zjistilo, že jde jen o párek sov ukrytých za skříní. Vysvobozené sovy pak štáb pojmenoval po hlavních hrdinech filmu Florentino a Fermina.

Režie se ujal ostřílený britský režisér Mike Newell. Na svém kontě má nejen posledního Harryho Pottera, ale také romantickou komedii Čtyři svatby a jeden pohřeb či krimi drama Krycí jméno Donnie Brasco.

Láska za časů cholery: režisér Mike Newell
Láska za časů cholery: režisér Mike Newell | Foto: Aktuálně.cz

Úctu budí i jména jeho spolupracovníků. Za kamerou stojí Alfonso Beato, kameraman oceňované Královny, scénář napsal Oscarem oceněný Ronald Harwood, scenárista filmů Pianista a Oliver Twist Romana Polanského.

Producent Scott Steindorff musel slavného spisovatele přemlouvat tři roky, aby mu prodal práva k filmovému zpracování románu. Zabralo prý až tvrzení, že on sám má osud podobný Florentinovi.

Steindorff přitom očividně rád riskuje: klasický román si vybral jako základ mainstreamového hollywoodského filmu,  a navíc ho natáčí v Kolumbii, která byla čtyřicet let zmítána občanskou válkou a stále je považována za jednu z nejnebezpečnějších zemí regionu.

Láska za časů cholery
Láska za časů cholery | Foto: Aktuálně.cz

"Když jsem román před lety četl poprvé, byl jsem naprosto ohromen," říká scenárista Harwood o prvním setkání s Láskou za časů cholery. "Nikdy jsem ale o téhle látce nepřemýšlel jako o filmu. Myslel jsem, že na to je to příliš komplikovaná."

Nakonec bude Láska za časů cholery mít premiéru o Vánocích.

 

Právě se děje

Další zprávy