Jan Dítě už obsluhuje v severní Americe

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 11. 2007 17:00
Anglický král udělal důležitý oscarový krok
Foto: Bioscop

Praha - Téměř rok po české premiéře vstoupí Menzelova adaptace Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále  do zámořských kin.

Do americké a kanadské distribuce zakoupila snímek společnost Sony Pictures Classic. Partnera našel film na listopadové akci American Film Market, která slouží právě k prodeji a vstupu zahraničních filmů na tamní trh.

"Je nám ctí, že film Obsluhoval jsem anglického krále bude uvádět do kin právě Sony Pictures Classic, společnost, která je jedním z největších a neprestižnějších hráčů na trhu," říká producentka filmu Andrea Metcalfe za společnosti Bioscop.

Jiří Menzel s manželkou na křtu DVD s filmem Obsluhoval jsem anglického krále.
Jiří Menzel s manželkou na křtu DVD s filmem Obsluhoval jsem anglického krále. | Foto: Ondřej Besperát

Film se po uvedení do českých kin nesetkal s jednoznačným přijetím u kritiky; ta snímku vyčítala až příliš nostalgie. V kinech si to ale vynahradil. Příběhy Jana Dítěte vidělo 900 tisíc diváků, film bodoval na Berlinale i na festivalu v Seville, bude Česko zastupovat  v oscarovém klání.

Právě pro úspěch v boji o zlatou sošku je důležitý americký distributor filmu. Může výrazně pomoci s vedením kampaně, která snímek zviditelní a přesvědčí americké akademiky, aby českému koni dali svůj hlas.

Menzel ovšem už dříve uvedl, že šance Anglického krále výrazněji zabodovat moc nevidí. "Je jiná doba a nejsem si jist, že film odpovídá americkému vkusu."

Foto: Bioscop

Anglického krále už znají i další zahraniční diváci. Podle společnosti Bioscop je k vidění  v kinech v Německu, Velké Británii, Francii, Polsku, Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Rusku, Estonsku Lotyšsku, Litvě, zemích bývalé Jugoslavie, Belgii, Holandsku, Švédsku, Finsku, Dánsku, Norsku, Řecku, Španělsku, Portugalsku, Číně, Taiwanu, Japonsku, Korei, v zemích Latinské Ameriky, Austrálii a na  Novém Zélandu.

Ještě před vstupem do americké distribuce film za účasti režiséra Jiřího Menzela shlédli hosté osmého ročníku přehlídky Nové české filmy v Českém centru v New Yorku.

Na konci září vyšel i na DVD, zatím se prodalo 22 tisíc kusů.


.


 

 

Právě se děje

Další zprávy