James Bond převálcoval česká kina, americká ho čekají

11. 11. 2008 12:40
Takový výsledek tu agent 007 ještě neměl: 75 620 lidí
Foto: archiv

Praha - Zatímco do amerických kin nový James Bond vtrhne až tento pátek, v českých má za sebou první víkend. A nemohl dopadnout lépe.

Přes 10 milionů korun má po prvním víkendu na kontě nová bondovka Quantum of Solace. Znamená to, že o víkendu na film do českých kin zašlo 75 620 diváků - a jde o jeden z nejlepších prvních víkendů letošního roku.

Speciál: Jsem Bond, James Bond. I když to neříkám 

Před Bondem v žebříčku tržeb otevíracích víkendů letos stojí jen Jakubiskova Bathory; tu za premiérový víkend navštívilo 76 661 diváků. Na třetí místo James Bond sesadil Hřebejkova Nestydu.

Na Jiřího Macháčka v půli října při prvním víkendu přišlo do kin 74 807 lidí. Pak už je odstup; čtvrté místo se čtyřiceti tisíci diváků má komedie Taková normální rodinka.

Danielu Craigovi se při druhém pokusu v roli agenta s povolením zabíjet podařilo stát se vůbec nejúspěšnějším Bondem české historie. "Překonal i dosud vedoucí film Dnes neumírej, který v roce 2003 vidělo při premiérovém víkendu 73 179 diváků," říká Alice Rychlinková z distribuční společnosti Falcon.

Foto: archiv

"Více než 10 milionů korun za víkend staví tohoto Bonda nad všechny ostatní bondovky, které kdy dosud byly uvedeny do českých kin," potvrzuje ředitel Falconu Jan Bradáč.

Podle něj jsou dokonce výsledky nové bondovky důkazem, že dlouhodobá krize návštěvnosti končí. "Současný trend návštěvnosti pokračuje, což dokumentuje i výsledek tržeb z prodaných vstupenek v multikinech," dodává Bradáč.

V amerických kinech uvidí první diváci Quantum of Solace až tento pátek, první výsledky ze zámoří ale hovoří o tom, že i tady lze čekat rekordy - už s ohledem na kladné recenze a očekávání fanoušků, kteří vědí, že Quantum of Solace bezprostředně navazuje na předchozí Casino Royale.

Bond hluboko za sebou nechal veškerou další současnou nabídku českých kin. Proti 75 tisícům víkendových diváků Quantum of Solace je chudý i jinak slušný víkend Hřebejkova Nestydy, který je na druhém místě s 27 tisíci diváků.

Nestyda: Emília Vašáryová a Jiří Macháček
Nestyda: Emília Vašáryová a Jiří Macháček | Foto: Falcon

Celkový zisk Hřebejka po pěti týdnech v kinech činí 45 milionů korun. Třetí místo víkendového žebříčku patří dalšímu českému filmu, kritikou nevalně přijatému Kozímu příběhu. Ten o víkendu ulovil 22 tisíc diváků, celkem jich tak už má 177 tisíc.

Dlouhých 14 týdnů už se v českých kinech drží Mamma Mia, která v těchto dnech vychází na DVD.  Za víkend jí patří čtvrté místo, celkem už ji vidělo téměř 600 tisíc Čechů.

Páté místo patří halloweenovské vyvražďovačce Saw 5, šesté místo nijak oslnivé romantické komedii Ženy.

Velmi slušné sedmé místo má prosluněná komedie Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. Na Penelope Cruz a Scarlett Johansson se zatím do kin přišlo podívat jen 31 tisíc diváků; těm, kteří film ještě neviděli, ho ale lze jen doporučit.

Rekordmanka Bathory je na 11. pozici: její celkový zisk v českých kinech tvoří 789 tisíc diváků a pětaosmdesátimilionové tržby. Z českých filmů jsou ve víkendovém žebříčku ještě Máj na čtrnáctém místě a Děti noci, které z 20. místa žebříček uzavírají.

 

Právě se děje

Další zprávy