Jaké budou největší filmové hity příštích měsíců?

Kamil Fila Kamil Fila
28. 7. 2009 16:00
Na Comic-Conu fanoušci zažívali popkulturní orgasmy
Foto: Reuters

Los Angeles - Čtyři dny fanouškovského třeštění, čtyři dny, kdy filmaři a herci sestoupí z piedestalu nedostižných bohů mezi obyčejné lidi a baví se s nimi tváří v tvář u konferenčních stolků. A hvězdami se pro fotografy a televizní štáby naopak stávají fandové v kostýmech oblíbených fiktivních hrdinů.

Na Comic-Conu v San Diegu se ale už dávno nerozebírají jenom comicsy a počítačové hry. Stala se z něj akce, kam jezdí zástupci největších hollywoodských studií mnohem ochotněji a s mnohem větší dávkou informací než třeba na festival do Cannes.

Peter Jackson na Comic-Conu
Peter Jackson na Comic-Conu | Foto: Reuters

Z Hollywoodu to jednak mají filmaři kousek,  jednak se tu mohou chovat mnohem uvolněněji. A jezdí sem i ti, kteří netočí filmy přímo podle comicsů nebo v comicsovém duchu.

Jezdí sem zkrátka všichni, kteří chtějí, aby se o nich vědělo a aby jejich film bodoval o premiérovém víkendu. Podmínkou je jediné: dokázat něčím zaujmout mladé publikum, mít zkrátka kvalitu, jež osloví příslušníky fan-culture, kteří jsou supernadšení a superkritičtí zároveň.

Co tedy letos hýbalo San Diegem od 23. do 26. července? Nejvíce se žilo pokračováním romantického hororu Stmívání (Twilight) s názvem Nový Měsíc (New Moon) a velkolepou akční sci-fi Avatar, která má přinést 3D revoluci pro celou kinematografii.

Upíři pro holky už nastupují

New Moon je trochu netradiční favorit; už proto, že Comic-Con byl dosud brán jako doména chlapců. Příběh o dívce ze střední školy, která se zamiluje do upíra a je ohrožována skupinkou vlkodlaků, cílí totiž především na teenagerky.

Pokračování tentokrát trochu upozadí herce Roberta Pattinsona coby upíra Edwarda a vyzdvihne Taylora Lautnera coby Jacoba. New Moon se předem stává i kultovním filmem gayů; na plakátu , na němž je zachyceno několik svalnatých zpocených mladíků.

O Avatarovi budeme v příštích měsících hodně slýchat. Zatím režisér James Cameron (Terminátor 1 a 2, Vetřelci, Titanic) hodně mlží, tají a vypouští jen drobné ochutnávky - grafické koncepty a hračky-akční figurky. Na Comic-Conu nebyl zveřejněn trailer ani teaser, na ty si běžní diváci budou muset ještě asi měsíc počkat. Bylo ovšem promítnuto několik minut, které vyvolaly všeobecné ohromení.

Podle ohlasů žádný jiný film v historii nikdy nevypadal takhle a stáváme se svědky budoucnosti audiovizuální zábavy. Bez ohledu na to, že stále je poznat, že jde o počítačové obrazy, byla naprostá většina diváků jejich plastičností úplně smetena. Avatar má momentálně
status „i kdyby to bylo blbé, tak to bude úžasné".

Cameron slíbil, že oněch 15 minut brzy nechá promítat v IMAX sálech, 3D i normálních kinech - a to velmi náhodně, jako překvapení pro diváky, kteří přijdou na jiné filmy. Ve futuristické sci-fi odehrávající se na cizí planetě mu hrají Sigourney Weaverová, Zoe Saldanová (Uhura ze Star Treku) a Sam Worthington (Terminator Salvation). Předpokládaná finální stopáž je skoro čtyři hodiny.

Typicky fanouškovský film bude i Tron Legacy, trochu remake a trochu volné pokračování slavného propadáku z 80. let, jenž se po letech stal kultem. Snímek, který kdysi otestoval možnosti počítačových triků, bude i v nové verzi postaven na velmi minimalistickém obrazovém designu a maximalistickém zvuku.

Příběh, jenž bude z velké části umístěn přímo do nitra počítače, naváže i na úspěšnou počítačovou hru, která oživila slávu značky Tron mezi mladou generací, jež si 80. léta nemůže pamatovat.

Scarlett Johanssonová bude Černá vdova

Velká očekávání jsou vkládána i do sci-fi snímku District 9, který produkoval Peter Jackson (Pán prstenů) a režíroval Neill Blomkamp, jenž je pozitivně zapsán ve fan komunitě jako tvůrce videí k počítačovým hrám.

District 9 líčí ve zvláštním, polodokumentaristickém duchu přílet a internování mimozemšťanů v Jihoafrické republice. Zdá se, že tu bylo nalezeno ideální spojení mezi vysokorozpočtovým blockbusterem a špinavě syrovou sociální kritikou.

K druhému dílu Iron Mana byly zveřejněny hlavně nové fotografie Roberta Downeyho Jr. (coby hlavního playboyského hrdiny) na automobilové dráze, Mickeyho Rourkea coby nového ruského padoucha Whiplashe a Scarlett Johanssonové coby ruské sexy padoušky Černé vdovy.

Foto: Marvel
Foto: Marvel

Režíruje opět Jon Favreau, coby hrdinova sekretářka se zase objeví Gwyneth Paltrowová. Pobočník Terrence Howard byl nahrazen Donem Cheadlem. Více scén dostal Samuel L. Jackson jako agent Nick Fury. Sedmdesátidenní natáčení už skončilo, nyní se stříhá a vyrábějí triky.

K vidění tu naopak byl trailer ke katastrofické sci-fi Rolanda Emmericha 2012, která věští zkázu celého světa již za tři roky. Slavný megaloman, který miluje velké destrukce (Den nezávislosti, Den poté) a široké plátno (10 000 př. n. l.), tentokrát vychází z předpovědí mayského kalendáře.

Přestože obsadil řadu charakterních herců (John Cusack, Woody Harrelson, Danny Glover, Thandie Newtonová), budou mít hlavní slovo zase triky. Na rozpočtu se nešetřilo: přesáhl 200 milionů dolarů.

Stejně tak se prvního traileru dočkala akční podívaná Ninja Assassin o mladém nájemném zabijákovi, kterou produkují sourozenci Wachowští (Matrix) a režíruje jejich dlouhodobý asistent James McTeigue (V jako Vendeta).

Hlavní roli dostal korejský zpěvák Rain (vl. jm. Jeong Ji-hoon), který se intenzivně věnuje bojovým uměním; své fyzické dovednosti dokázal už v předchozím snímku Wachowských Speed Racer a herecký talent zase v bizarní romanci I´m Cyborg, but that´s O.K. režiséra Park Chan-wooka. Scénář na poslední chvíli přepisoval comicsový klasik Michael J. Straczynski.

Kdy zanikne svět a kdo zachrání lidstvo

Tim Burton představil na Comic Conu teaser ke své 3D psycho-verzi Alenky v říši divů a také trailer k postapokalyptickému animáku Nine (9), který produkoval. Režii měl Shane Acker, který příběh o boji vymírající civilizace ohrožované zlými stroji zpracoval již v krátkém filmu.

Hlavní postavy nadabovaly Elijah Wood a Jennifer Connellyová. Je těžké odhadnout, jak si poměrně originálně vystavěný film povede komerčně - přece jen na depresivní animované filmy není publikum zvyklé chodit masovým způsobem.

Denzel Washington přijel představit svou novou postapokalyptickou sci-fi The Book of Eli, kterou režírovali bratři Hughesové (předtím adaptovali comics Z pekla).

Kromě Washingtona se v příběhu muže, který cestuje napříč Amerikou a chrání knihu, v níž je ukryta poslední naděje na záchranu lidstva, představí vycházející hvězdička Mila Kunisová, z níž chtějí její agenti vychovat novou Angelinu Jolie. S nimi se filmu objeví Gary Oldman, Michael Gambon (Brumbál), Tom Waits či Ray Stevenson.

Studio Pixar zveřejnilo teaser k Toy Story 3 (Příběh hraček), který bude v 3D. Příběh bude vycházet z opuštěného nápadu k jedničce a bude se týkat břichomluvecké loutky, s níž se potkají ostatní hračky.

Všichni dabéři z předchozích dílů (Tom Hanks, Tim Allen, Joan Cusacková) se vracejí, přibude Michael Keaton, který hraje postavu Kena (možná toho od Barbie).

Teaser zatím nenabízí nic konkrétního, jde jen o tradiční představení loga filmu. Mezi hemžením figurek je možné si všimnout, že jedna z příšerek nese konstrukci z LEGA, která vypadá jako vesmírná loď z předchozího pixarovského filmu VALL-I.

Foto: Aktuálně.cz

Plakáty, hračky a rekvizity byly zveřejněny ke sci-fi Box (Krabice) Richarda Kellyho (autora kultovního Donnieho Darka), comicsovému westernu Jonah Hex, kde hrají Josh Brolin (Tahle země není pro starý) a Megan Fox (Transformers 1-2), nové Noční můře z Elm Street, kde Freddieho Kruegera hraje Jackie Earle Haley (rozporuplný Rorschach z Watchmenů). K akčnímu retro comicsu Green Hornet (režie Michel Gondry) tvůrci ukázali aspoň auto hlavního hrdiny.

Z menších projektů se tu prezentovaly horory Final Destination (Nezvratný osud), jehož nový díl bude ve 3D, Trick ´R´Treat, jenž vychází z halloweenské říkanky, či Zombieland.

Další tři Piráti z Karibiku?

Nakonec zbývá kategorie filmů, o nichž se jen mluvilo, aniž by z nich bylo možné cokoli vidět. Klasicky jde o pokračování různých úspěšných snímků. Co se tedy chystá?

Wanted 2: Má již hotový scénář a za osm týdnů začíná natáčení. Vrátí se James McAvoy v hlavní roli a režisér Timur Bekmambetov. Mlží se o účasti Angeliny Jolie.

Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa
Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa | Foto: Falcon

Piráti z Karibiku 4: Natáčení začne na jaře příštího roku, a půjde prý dokonce o začátek nové trilogie, která se bude věnovat minulosti Jacka Sparrowa. V režii stále pokračuje Gore Verbinski, autoři tvrdí, že důležitější než výpravnost bude příběh - „protože větší už být stejně nemohou".

Batman 3: Začíná se pracovat na kulisách třetího restartovaného dílu, který má následovat fenomenálního temného rytíře. S natáčením je počítáno na rok 2010, jen co režisér Christopher Nolan dokončí svou mega sci-fi Inception.

Constantine 2: Keanu Reeves se zřejmě přebarví na blond a nepřístupnost bude nastavena hodně vysoko; režíruje Opět Francis Lawrence (jenž mezitím natočil Já, legenda).

300: Bitva u Thermopyl: Režisér Zack Snyder bude vycházet z nového comicsu původního scenáristy a kreslíře Franka Millera. Comics brzy vyjde a uvidí se, co přesně hodlá vyprávět, když hrdinové předchozího díla zemřeli.

Resident Evil: Afterlife: Již čtvrtý díl hororové akční série. Jako režisér se vrací Paul W. S. Anderson, Míla Jovovichová v hlavní roli zřejmě zůstává, přestože ještě nepodepsala smlouvu. Natáčení by přitom mělo začít koncem září.

Silnou náplň Comic-Conu tvoří samozřejmě debaty o comicsech, počítačových hrách (tentokrát například Darksiders) a televizních seriálech. Letos si nejvíce pozornosti získal Fear Clinic.

Ze zahraničních filmů se mluvilo jak o již hotových filmech (korejská upírovština Žížeň od Parka Chan-wooka a japonský Mořský koník na útesu od Hayaa Miyazakiho), tak o chystaných projektech. Bomba zpráva pro zasvěcené - Shinya Tsukamoto seriózně pracuje na třetím díle své kyberpunkové klasiky Tetsuo. Poctou japonské animaci bude i celovečerní remake stařičkého seriálu Astro Boy.

 

Právě se děje

Další zprávy