Jak je důležité míti Scarlett

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 8. 2006 9:00
Recenze   - Unavenou procházku po italské Riviéře s filmem Vějíř lady Windermerové oživuje jen Scarlett Johanssonová. Uvnitř: VIDEO

Američanka Erlynne je dáma v nejlepších letech a s nepříliš dobrou pověstí. Ale nic si z toho nedělá a dál se nechává vydržovat štědrými milenci a urážet jejich zneuznanými manželkami. Svou další kořist nachází na italské riviéře v mladém bohatém Američanovi Windermerovi.

Jenže na malém městě se nic neutají, zvláště když kruh místních drben vede Milena Vukoticová. Windermerova mladá a naivní manželka Meg na aférku přijde a začne o svého muže bojovat. Na zamřelý povrch přitom vypluje i jedno staré tajemství lady Erlynne - které se ovšem nesluší prozrazovat.

Režisér Mike Barker dostal do rukou skvělé ingredience: předlohu Oscara Wildea sršící vtipem i zásobu skvělých herců v čele s dvěma okouzlujícími gráciemi: Scarlett Johanssonovou a Helen Huntovou.

Infobox
Autor fotografie: Blue Sky

Infobox

  • Vějíř lady Windermerové je prvním distribučním počinem nové společnosti Blue Sky. Ta by v průběhu následujících dvou let chtěla do kin uvést celkem 23 filmů. V nejbližší době chystá dokument Michela Gondryho Block Party, uvedený s úspěchem na festivalu ve Varech, snowboardistické Extrémní svahy, shakespearovskou adaptaci Kupec benátský s Al Pacinem či americkou komedii s Jessicou Simpsonovou Employee of the Month.
  • SPECIÁL: Na co v létě do kina?

Ale navzdory tomu příběh odehrávající se ve 30. letech minulého století v pokrytecké maloměšťácké společnosti působí unyle. A jeho atmosféra je stejně zahnívající jako klima v přímořském letovisku Amalfi, kde se snímek odehrává.

Nechce se věřit, že by se Erlynninými půvaby nechal zlákat ten, kdo má za manželku krásnou a o dvacet let mladší Scarlett Johanssonovou. Krásku, která je nepochybně kladem filmu.

Zatímco Helen Huntová v roli mrchy působí občas trochu nuceně, Johanssonová si part upjaté naivky vyloženě užívá a jako šedá myš s exkluzivním zevnějškem funguje bezchybně.

Vějíř lady Windermerové: Milena Vukoticová
Vějíř lady Windermerové: Milena Vukoticová | Foto: Blue Sky

Dávná hvězda italské kinematografie Milena Vukoticová, která film spolu s početnou hereckou delegací doprovodila na letošní karlovarský festival, zato přehrává a diblíkuje; její výstupy lze přežít jen se skřípěním zubů.

I fórek s přerostlýma nohama lady Plymdaleové je vytěžen až do dna a časté opakování mu bere vtip.

Pěkná je naopak pesimistická definice manželství jako zmenšujícího se pokoje bez oken či známé věty typu "horší, než když se o vás mluví je, když se o vás nemluví".

Vějíř lady Windermerové: Helen Huntová
Vějíř lady Windermerové: Helen Huntová | Foto: Blue Sky

Jinak ale Wildeovy jiskřivé dialogy překvapivě moc nefungují, působí literárně a posilují konverzační charakter snímku. Herci jím korzují se vším starosvětským šarmem, ale připomínají spíš loutky na divadle nebo unavenou nedělní televizní inscenaci, kterou projasňují jen platinově blond vlasy Scarlett Johanssonové.

Vějíř lady Windermerové (A Good Woman), USA/Velká Británie/Itálie/Španělsko, Lucembursko 2004. Scénář Howard Himelstein podle hry Oscara Wildea, režie Mike Barker, kamera Ben Seresin, hrají Helen Huntová, Scarlett Johanssonová, Tom Wilkinson, Mark Umbers a další. 93 minut, distribuce Blue Sky.

 

Právě se děje

Další zprávy