Jak Casanova přestal být Casanovou

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 3. 2006 14:00
Recenze - Proslulý svůdník se v novém filmu Lasse Hallströma polepšil. Ale snímku to spíš přitížilo.

Před měsícem a týdnem dorazil do českých kin Hallströmův doják Žít po svém. Teď přichází jeho další kousek - romantická komedie Casanova. Fanoušci švédského, v Hollywoodu asi (určitě) milovaného režiséra mohou jásat, dostanou svůj oblíbený opulentní, bezzubý mainstream.

Casanova: Nadržená panna
Casanova: Nadržená panna | Foto: Falcon

Film je totiž jen naroubovaný na téměř mytickou postavu věčného svůdníka a využívá romantickou kulisu Benátek k tomu, aby rozehrál fiktivní příběh o tom, jak se nikterak přitažlivý Casanova napravil poté, co potkal nikterak přitažlivou Francescu Bruni.

Kvůli téhle nevstřícné, přechytralé, feministická moudra házející spisovatelce odvrhne hrdina všechny ostatní ženy, jež mu padají k nohám. A na cestě k jejímu srdci zakopává o spoustu intrik od svých mocných nepřátel, kterých má díky předchozímu životnímu stylu dost a dost.

Přesto na konci samozřejmě přijde přeslazený happy end, v němž se všechny postavy včetně Casanovovy matky, bývalého Francescina snoubence, bývalé Casanovovy snoubenky a Francescina bratra spárují; to vše pod hvězdnou benátskou oblohou a za výbuchů ohňostroje.

V úhrnu je Casanova napulírovaně děsivým mixem Hallströmovy záliby v kýči (tklivé smyčce, gondoly pohupující se na benátských kanálech, hořící svíčky) a necharismatických hereckých výkonů. K tomu se přidávají rádoby crazy peripetie postavené na záměnách identit a průhledných intrikách. Nechybějí postavy typu nadržené panny, usilující o ztrátu věnečku, ani rozvleklé disputace o lásce.

Casanova: Úžasný úlisný Papprizzio
Casanova: Úžasný úlisný Papprizzio | Foto: Falcon

Už zmíněný trapně feministický motiv v postavě Francesky  (Sienny Millerové) vrcholí výkřikem: Spalte korzety! Do stejné kategorie - podivně naroubované politické korektnosti - patří i proměna Casanovy: přece nebudeme obdivovat promiskuitního hrdinu, takže Casanova si na konci uvědomí, jak mrzké jeho dosavadní chování bylo.

Co na tom, že právě ona přelétavost Casanovu jaksi dělá Casanovou. Není divu, že slovutný hrdina má k charismatu svého předobrazu velmi daleko. Nejen kvůli matnému výkonu Heathe Ledgera, který se ani nepřiblížil na úpatí Zkrocené hory, ale především proto, že scénář mu k tomu ani nedává šanci.

Casanova a jeho parta
Casanova a jeho parta | Foto: Falcon

Jediným kladem filmu je snad postava obchodníka se sádlem Papprizzia. Oliver Platt ji podává velmi parodicky a karikaturně, čímž dotváří bizarní dojem z celého filmu, ale vlastně tím po všech těch záplavách romantiky působí osvěžujícím dojmem. Scény, v nichž Casanova léčí Papprizzia z jeho tloušťky, jsou vskutku půvabné. Ale je jich příliš málo na to, aby Papprizziovo sádlo přehlušilo Casanovovu sladkost.

Casanova, USA 2005. Režie: Lasse Hallström, scénář: Jeffrey Hatcher a Kimberly Simi, kamera: Oliver Stapleton, hrají: Heath Ledger, Sienna Millerová, Jeremy Irons, Oliver Platt, Lena Olin. 108 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy