Íránský režisér vyhrál Oscara, na předávání ale nepřijel. Vadí mu Trumpova migrační politika

Magazín Magazín
27. 2. 2017 13:33
Držitel Oscara za nejlepší cizojazyčný film bojkotoval slavnostní předávání v Los Angeles na protest proti Trumpovu nařízení. Na ceremoniál kvůli zákazu nemohl dorazit ani kameraman vítězného dokumentu o dobrovolnících v Sýrii.
Farhadi při přebírání Oscara v roce 2012.
Farhadi při přebírání Oscara v roce 2012. | Foto: ČTK

Asghar Farhadi získal v neděli podruhé Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Pro zlatou sošku do Los Angeles si však nepřijel, reagoval tak na nařízení amerického prezidenta Donalda Trumpa, zakazující vstup občanů sedmi většinou muslimských států včetně Íránu.

Farhadi získal ocenění za film The Salesman (Klient) o páru, který se podílí na produkci stejnojmenné hry Arthura Millera.

Děkovnou řeč za něj pronesla íránsko-americká inženýrka Anúše Ansáríová, která byla v roce 2006 první íránskou občankou ve vesmíru.

"Má absence je vyjádřením respektu lidem mé země a dalších šesti zemí, které byly zneváženy nelidským zákonem zakazujícím vstup imigrantů do USA," četla Ansáríová Farhadiho slova.

Dělení světa na my a naši nepřátelé

Za Oscara i bojkot amerického prezidenta pochválil Farhadiho mimo jiné íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif.

Asghar Farhadi získal sošku Oscara také v roce 2012 za snímek A Separation (Rozchod Nadera a Simir). "Dělení světa na my a naši nepřátelé vytváří strach a falešné ospravedlnění agrese a války," napsal také Farhadi do svého projevu.

Filmaři podle něj mají moc bořit stereotypy různých národů i náboženství. "Vytváří empatii mezi námi a dalšími. Empatii, kterou potřebujeme dnes více než kdy jindy," přečetla Ansáríová.

Modrá stuha na protest proti Trumpovi

Na slavnostní ceremoniál se nemohl dostavit ani kameraman vítězného snímku v kategorii Nejlepší krátký dokument The White Helmets (Bílé helmy), informovala britská BBC.

Khaledovi Khateebovi, jenž natočil většinu záběrů záchranářů dobrovolníků ve válkou zmítané Sýrii, bylo znemožněno letět z Istanbulu do Los Angeles kvůli nařízení amerických imigračních úředníků.

Trumpův zákaz se stal terčem kritiky lidí po celém světě. Na nedělním slavnostním předávání Oscarů si na protest proti současném americkému prezidentovi někteří umělci připíchli modrou stuhu.

Oscary se udělovaly nadvakrát. Omylem vyhlásili La la Land, vyhrál Moonlight | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy