Hřebejk online: Na Oscara pomýšlím

gra
5. 3. 2007 15:45
ON-LINE - Jen dva dny poté, co jeho Kráska v nesnázích získala tři České lvy, odpovídal režisér Jan Hřebejk na otázky čtenářů Aktuálně.cz.
Jan Hřebejk letos na pódium vystoupil jen jednou. Když přebíral lva za Janu Brejchovou, která vyhrála kategorii vedlejší ženský herecký výkon.
Jan Hřebejk letos na pódium vystoupil jen jednou. Když přebíral lva za Janu Brejchovou, která vyhrála kategorii vedlejší ženský herecký výkon. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Snímek vedl během sobotního večera velmi vyrovnaný boj s Menzelovým filmem Obsluhoval jsem Anglického krále, který získal Lvy za nejlepší film a režii.

Jan Hřebejk dostal od jedné čtenářky dotaz, zda film Jiřího Menzela nebyl oceněn pouze za to, že byl konečně natočen. "Je to možné. Ale není to jisté. A co letošní Oscary?" odpověděl Hřebejk v narážce na odkládané ocenění Martina Scorseseho.

V odpovědi na jinou otázku připustil, že sám někdy na Oscara také pomýšlí.

Úroveň českého filmu v mezinárodním srovnání nehodnotí špatně. "Myslím, že každý rok vzniknou tři filmy, kterým se daří přesáhnout hranice, a to není tak špatná bilance. Dostat film do zahraniční distribuce je nesmírně nákladné a obtížné na propagaci, ale i nám se to několikrát podařilo," uvedl Hřebejk.

 

Právě se děje

Další zprávy